Nyheter

Stökigt under SD-möte

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Folk kastar stenar och flaskor på torg i Göteborg

Stoppade möte Sverigedemokraternas torgmöte i Göteborg fick ställas in när 500 motdemonstranter kom till platsen. Polisen tvingades hjälpa flera Sverigedemokrater från platsen.
Stoppade möte Sverigedemokraternas torgmöte i Göteborg fick ställas in när 500 motdemonstranter kom till platsen. Polisen tvingades hjälpa flera Sverigedemokrater från platsen.

Sverigedemokraternas torgmöte i Göteborg fick ställas in när 500 motdemonstranter kom till platsen.

Polisen tvingades hjälpa flera Sverigedemokrater i säkerhet.

Flaskor och stenar kastades och folk skanderade: Inga rasister på våra gator.

Sverigedemokraterna hade ansökt om att hålla ett torgmöte på Kungsportsplatsen klockan 13.00 i dag.

De hade fått tillstånd för mötet där bland andra Björn Söder skulle tala. Även rksdagskandidaterna Christian Westling från Stockholm och Kent Ekeroth från Göteborg skulle vara med under mötet.

– Men när de kom dit var där 500 motdemonstranter på plats som inte hade sökt tillstånd och det var stökigt på platsen, så Sverigedemokraterna kunde inte genomföra sitt möte. Vi blev fick hjälpa till att eskortera dem därifrån, säger Marie Åhman, på polisen i Göteborg.

”Inga rasister”

Motdemonstranterna stannade sedan kvar på torget och Stora Nygatan. De ropade ”Inga rasister på våra gator” och enligt polisen kastades flaskor och gatstenar. Även SD:s valaffischer revs ner.

Ett tiotal personer omhändertogs med hjälp av pepparspray och trots att det lugnade ner sig på platsen runt tre på eftermiddagen är det fortfarande många poliser på plats.

Mötet ser nu ut att inte bli av alls.

– Först sade polisen att vi skulle få genomföra vårt möte lite senare. Men nu har vi fått ett preliminärt besked om att polisen inte kan garantera vår säkerhet. Då kanske vi får ställa in, säger Björn Söder till TT.

Bemöta lögnerna

Motdemonstrationen är samordnad av bland andra Göteborgs nätverk mot rasism. På Facebook rapporterar de fortlöpande om det som händer i Göteborg. Där berättar de att Sverigedemokraterna buades ut under dagen.

En annan person skriver:

”En handfull gripna och mycket pepparspray, kampen fortsätter!”

Även Rättvisepartiet Socialisterna är med och demonstrerar mot Sverigedemokraternas torgmöte. Kristofer Lundberg, förstanamn på kommunvalsedeln, säger till GP:

– Det är viktigt att bemöta SD:s rasistiska lögner. Vi kommer inte att fysiskt stoppa deras möten men vi kommer att ha talkörer och en egen, högljudd, demonstration.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: