Inget block tog sista chansen

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Lena Mellin analyserar
fredagens slutduell i SVT

Debatten var en favorit i repris med invanda argument och kända angreppssätt.

Aftonbladets politiske expert Lena Mellin tror inte att någon sida vann valet i kväll.

– Man vann inte över någon från det andra blocket.

Den avslutande debatten i SVT oppositionens chans att ordentligt komma tillbaka i valspurten – eller Alliansens att avgöra.

Ingen vann

Men enligt Aftonbladets politiske expert var det inget av blocken som verkligen utnyttjade de två timmarna av direktsänd tv.

– Argumenten har ju slipats, men inte dök det upp något nytt. De körde sina invana angreppssätt. De som redan lutar åt ett håll hittar bekräftelser under en sådan här tillställning, men man vinner inte över någon från andra blocket, säger Lena Mellin.

– Däremot kan man ha vunnit väljare från soffan.

Var inte tonen mellan Miljöpartiets Maria Wetterstrand och Alliansen oväntat mild?

– Det var nog en riktigt iakttagelse. Det är ju så att Miljöpartiet alltid tidigare gjort en sak av att de varken tillhör den ena eller andra sidan. Deras färg är grön, men de har under mandatperioden gjort upp med Alliansen på vissa saker. Miljöpartiet har en del liberala stråk som inte skiljer sig särksilt mycket från Centern eller Folkpartiet.

Tycker du att debatten någonsin tog ordentlig fart?

– Det hettade till när diskussionen handlade om skatter och Försäkringskassan. Det är ju regeringens ömma punkt och ett sätt för oppositionen att komma på banan. Jag tyckte nog inte riktigt det. De gjorde inget dåligt jobb, men regeringens företrädare var också bra, säger Lena Mellin

Debattens två vinnare var, precis som vid den i TV4 i tordags, blockens statsministerkandidater.

– Om man jämför med hans tidigare insatser tycker jag att Fredirk Reinfeldt var ovanligt avslappnad. Han såg inte ut att vara lika mycket på sin vakt. Mona Sahlin var också väldigt bra, lugn och ändå lite bitsk. Hon la fram sin sak, log och såg trevlig ut.

Lars Ohly sämst

– Lars Ohly var däremot lite gnällig gubbe på kanten, trots slipsen i dag igen. Han är så våldsam indignerad över allting.

Publicerad: