Hajarna kan stanna länge

1 av 3 | Foto: En av hajarna som nyligen fångades.
NYHETER

Hajarna vid semesterparadiset Sharm el-Sheik är där för att stanna.

Det tror Klas Malmberg, fotograf och hajkännare.

– Nu när de vant sig vid att gå så nära land lär de fortsätta att vara där, säger han.

Den vitfenade oceanhajen, som tros ligga bakom den senaste tidens attacker i Egypten, simmar normalt inte nära kusten. Men någonting har gjort att den ändrat beteende.

Senast i helgen fick en turist armen avsliten och förblödde.

Dumpar kött i havet

Klas Malmberg är nyligen hemkommen från en egyptisk turistort där han lärt dykare umgås med just oceanhajen. För honom finns bara två troliga orsaker till det som hänt:

Antingen utfiskning som gör att hajarna söker sig mot kusterna för att hitta föda.

Eller också att personer som lever på att sälja hajsightseeing till turister har dumpat blodigt kött i havet för att locka till sig de farliga djuren.

”Matning är svaret”

Klas Malmberg tror på alternativ två.

– Jag är övertygad om att matning är svaret, och att det är det som lockat in hajarna, säger han.

Han får medhåll av Mohammed Salem, naturvårdsdirektör i södra Sinai. Salem berättar för AFP att någon förmodligen matat hajarna och sedan slutat med det. Det har fått djuren att söka efter lättfångade byten.

Till exempel människor som badar.

Matning av hajar och dumpning av kött är förbjudet i Egypten. Det är ett förbud som inte tillkommit av en slump, enligt Klas Malmberg.

Turister matar fiskar

Det är dock inte bara sightseeingfirmor som ägnar sig åt att mata fiskarna.

Alun Evans, som driver dykcenter i Sharm el-Sheikh, har flera gånger sett turister kasta mat till fiskar från pontonerna utanför de stora hotellen längs kusten – något som skulle kunna locka till sig hajar.

–När man matar fiskar blir de uppspelta och ger ifrån sig elektriska impulser, som kan attrahera större fiskar. Jag spekulerar inte i om det har orsakat attackerna. Jag säger bara vad jag har sett, säger Evans till Aftonbladet.

Farligt för snorklare

Det finns teorier om att samtliga attacker den senaste tiden har utförts av en enda sjuk haj, men det tror inte Malmberg.

– Jag finner det osannolikt. Det rör sig helt säkert om en grupp hajar.

Det badförbud för turister som infördes i måndags kvarstår. Enbart professionella dykare tilläts gå ner på vissa ställen.

Malmberg konstaterar att just dykare sällan har problem med hajar – det är snorklarna och simmarna som kan leva farligt.

– Hajen jagar på ytan och en skräckslagen snorklare som försöker komma därifrån med sparkande ben, kan av hajen uppfattas som en skadad fisk med fladdrande fenor.

– En dykare hanterar oftast situationen med ett helt annat lugn. Ofta kan det räcka med att lätt fösa undan hajen om den blir för närgången.