Annis man kan släppas mot borgen

Av: Susanna Vidlund, Torbjörn Ek, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Beslutet överklagades genast

LONDON/STOCKHOLM. Shrien Dewani, 31, som misstänks ha beställt mordet på sin svenska hustru Anni, ska släppas fri mot borgen.

Det beslutade en brittisk domstol på onsdagen.

Men beslutet överklagades omedelbart av åklagaren och tills vidare sitter Shrien fortfarande inlåst.

Förhandlingarna inleddes strax före klockan 16 med att Shrien Dewani fördes in i rättssalen klädd i vinröd munkjacka och grå byxor. Han talade mycket lågt när han bekräftade sitt namn och sin adress inför domaren Howard Riddle.

Domstolsförhandlingen gällde inte Shriens eventuella skuld i mordet utan om han gick med på att utlämnas till Sydafrika och om han skulle häktas.

Men någon utlämning ville han inte gå med på, trots att han tidigare sagt att han skulle göra ”allt han kan” för att få fram sanningen, inklusive åka till Sydafrika.

”Har pengar att fly med”

Åklagaren argumenterade för att Shrien borde häktas så att han inte flyr landet.

– Han äger en firma och kommer från en förmögen familj vars pengar kan användas för hjälpa honom fly, sade åklagaren.

– Det här är en ung man som gick i bra skolor och som kommer från en bra familj. Det är konstigt att åklagaren vill se honom som en skurk som skulle försöka fly, invände Shriens advokat.

Han säger att anklagelserna mot Shrien är rena påhitt för att de nu fängslade personerna i Sydafrika ska slippa ta hela skulden själva.

– Det vore groteskt att behålla honom i häktet efter att hans älskade fru blivit mördad och han nu anklagas för mordet av de som erkänt att de våldsamt rånat och tagit livet av henne, säger Clare.

”Ska släppas mot borgen”

Därefter tog domaren till orda.

– Det är ett allvarligt brott han anklagas för. Det står klart att åklagarens och försvararens berättelser skiljer sig åt. Antingen har han under tid planerat brottet eller så är han ett av offren. Men det är inte upp till mig att kommentera eller avgöra i skuldfrågan.

Domaren beslutade sedan att Shrien kan släppas mot borgen på 250 000 pund.

Kraven är att han lämnar ifrån sig sitt pass, måste bo på adressen i Bristol och vara inomhus mellan klockan 10 och 14 på dagarna samt från 22 till 02 med elektronisk fotboja.

Åklagaren meddelade direkt att beslutet överklags. Shrien måste därför sitta fortsatt häktad upp till 48 timmar tills överklagan har behandlats.

När Annis anhöriga lämnade domstolen sade de att deras enda önskan var att ”Anni ska få rättvisa.”

Mördad på smekmånad

Anni Dewani, 28, mördades under sin smekmånad i Sydafrika lördagen den 13 november i år.

Taxin som Anni och hennes make sedan två veckor, Shrien Dewani, färdades i kapades av beväpnade män. Shrien har sagt att männen hotade honom och slängde ut honom på gatan och sedan försvann med Anni Dewani. När bilen hittades nästa morgon låg Anni Dewani död i baksätet, skjuten i nacken.

Enligt åklagaren är det framför allt fyra saker som gjorde att polisen att polisen i Sydafrika började misstänka att Shrien låg bakom mordet:

Varför använde paret en taxi och inte det femstjärniga hotellets transportservice?

Varför tog chauffören dem till en restaurang som var stängd?

Det är konstigt att Dewani och taxichauffören inte var skadade trots att Anni misshandlades.

Det är också konstigt att de åkte till ett område som var ökänt farligt.

Publicerad: