BP-aktien rusar – läckan på väg tätas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-12

Kan vara vändningen för skandalbolaget

BP-aktien går som en raket på börsen. I dag steg kursen med över 9 procent.

Orsaken tros vara det senaste försöket att täta läckan i Mexikanska golfen och rykten om att BP kan bli uppköpt.

I kväll ska BP sätta dit en ny hätta på läckan i Mexikanska golfen. Den gamla togs bort i helgen för att ge plats för en ny, tätare konstruktion.

Hittills har allt gått enligt planerna, rapporterar BP, och marknaden svarade i dag positivt på nyheterna. När Londonbörsen stängde hade aktien rusat i höjden med 9,36 procent.

Slut på spillet

Tanken är att den nya hättan ska samla upp all utsprutande olja – till skillnad från den gamla hättan som läckte rejält. Det blir i så fall första gången sedan den 20 april som ingen ny råolja pumpas ut i vattnet.

Det kommer att krävas några dagar av mätningar och finjusteringar innan man vet om den nya hättan fungerar, men BP har gott hopp, rapporterar AP.

Exxon vill köpa

Brittiska aktieanalytiker spekulerar också i att aktiekursens uppgång kan bero på rykten om att BP planerar att sälja tillgångar i Alaska samt att den amerikanska oljejätten Exxon överväger att lägga ett bud på BP. Det skulle i så fall kunna ge kortsiktiga vinster till aktiespekulanter.

Den svenske aktieanalytikern Björn Wilke säger att BP-aktien tidigare har varit undervärderad.

– Oljebolag värderas efter hur stora reserver som finns nere i marken. BP har inte bara en källa utan hundratals, bland annat i Ryssland.

– Tittar man på till exempel Exxon eller Statoil är de värderade till 10–13 dollar per fat. BP var ett tag nere på 6–7 dollar per fat. Jag tror man börjar värdera BP mer normalt nu, säger han.