Per Schlingmann ersätts av yngre kvinna

"På hans eget initiativ"

Per Schlingmann avgår som Moderaternas partisekreterare och Sofia Arkelsten tar över.

– Det är på Pers initiativ och vi har i full enlighet enats om att han ska göra andra saker, säger Fredrik Reinfeldt på fredagen.

Under en presskonferens på fredagen meddelade Fredrik Reinfeldt att Sofia Arkelsten, 33, tar över posten som partisekreterare för partiet. Gunilla Sjöberg, 49 år, blir biträdande partisekreterare.

Vad Per Schlingmann ska göra i framtiden var statsministern mycket förtegen om.

– Jag har mycket stort förtroende för Per Schlingmann och det är på Pers initiativ som bytet sker. Vi har i full enlighet enats om att han ska göra andra saker, sade Fredrik Reinfeldt.

– Per Schlingmann har varit central för Nya Moderaterna men vi måste diskutera hur Moderaternas vidare utveckling ska se ut och både han och jag kände att det var ett bra läge att skifta till ett nytt delat ledarskap.

Vad ska Per Schlingmann göra i stället?

– Han har annat att göra, men vad tänker jag inte säga i dag.

Fredrik Reinfeldt avslöjade även att han på söndag kommer att presentera en ny gruppledare i riksdagen. Men Schlingmann kan inte vara aktuell som gruppledare eftersom han inte kandiderade till riksdagen.

Per Schlingmann har varit partisekreterare i Moderaterna sedan 2006 och anses vara en av de allra mest tongivande arkitekterna bakom partiets förvandling.

Sofia Arkelsten och Gunilla Sjöberg tillträder sina uppdrag den 11 oktober.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN