Nyheter

Minst 14 döda efter Matthew

Av: 

Carina Bergfeldt

Orkanen Matthew svepte in över Nicaragua, där tusentals fick evakueras, och fortsatte över Honduras. Bilden till vänster är från Caracas i Venezuela, som också drabbades hårt.
Orkanen Matthew svepte in över Nicaragua, där tusentals fick evakueras, och fortsatte över Honduras. Bilden till vänster är från Caracas i Venezuela, som också drabbades hårt.

NYHETER

Centralamerika fick ta den hårda smällen när orkanen Matthew slog in mot fastlandet i lördags.

Minst 14 personer har dödats av översvämningar och lerskred orsakade av ovädret.

Över 10 000 personer har evakuerats.

Stormen drabbade det Centralamerika som redan sargats av en svår regnsäsong där fler än 300 människor dött och tiotusentals blivit hemlösa.

85 kilometer per timme

Det var i fredags som orkanen Matthew svepte in över Nicaraguas karibiska kust. Med en hatsighet av 85 kilometer per timme flyttade den sig sedan snabbt vidare till Honduras för att slutligen bedarra i Belize.

Enligt prognoserna kommer orkanen försvagas ytterligare under söndagen, men enligt det amerikanska orkancentrat i Miami kan Matthew innan den försvinner orsaka nederbörd på mellan 15 och 25 centimeter i både Nicaragua och Honduras.

14 döda

Man befarar också att vattenmassorna – som redan kostat 14 människoliv – orsakar ytterligare översvämningar och lerskred.

Hittills har 10 000 personer evakuerats i Nicaragua och 300 i Honduras.

Samtidigt kommer det dock mera glädjande nyheter utifrån Atlanten. Orkanen Lisa, som också skapat oro, har försvagats till en tropisk storm och färdas nu norrut med en maximal vindhastighet på 75 kilometer i timmen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: