”Möten går före begravningar”

avMikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

Villy gick på begravning – stängdes av från a-kassan

Villy, 36, ville gå på begravning.

Det tillät inte Arbetsförmedlingen – och drog in a-kassan.

– Min sambos mamma hade dött. Men begravningen var inte skäl för att missa mötet, säger Villy.

Den 8 oktober förra året kontaktade den arbetslöse Villy Kronholm, 36, arbetsförmedlingen i Västerås. Villy ville boka en ny tid för ett möte. Anledningen var att sambons mamma hade dött och skulle begravas den 12 oktober – samma dag som hade han ett möte med Arbetsförmedlingen inbokat.

Fick inte besöka begravningen

Villy visste att begravningar normalt sett inte är giltiga skäl för att missa möten med Arbetsförmedlingen, enligt deras riktlinjer. Begravningen var en familjär angelägenhet så Villy Kronholm blev mycket lättad när han mötes av beskedet att han skulle få gå – begravningen skulle inte äventyra hans a-kassa.

– Jag fick beskedet att inget kommer att hända med min ersättning eftersom jag ringt och meddelat dem så tidigt. Jag fick dispens att besöka begravningen, säger Villy.

Han gick på begravningen och sörjde sin sambos döda mamma. Den 14 oktober damp ett brev från Arbetsförmedlingen ner hemma hos Villy. Arbetsförmedlingen hade avanmält honom som arbetssökande från och med 12 oktober.

Kunde inte läsa

När Villy kontaktade en annan handläggare för att påtala att han fått dispens för begravningen fick han besked att ”ord står mot ord”. Handläggaren hävdade att han inte kunde se vem som givit Villy dispensen eftersom han inte kunde läsa signaturen i journalen.

– Det var inget han kunde göra. Begravning var inget godkänt skäl till att utebli från möten fick jag till svar nu.

Villy JO-anmälde Arbetsförmedlingen. Den aktuella handläggaren vill inte ge några kommentarer.

– Jag vill inte uttala mig utan hänvisar till min chef, Patrik Vikström, sektionschef på Västeråskontoret, säger handläggaren.

"Känner inte till"

– Jag vill inte prata om enskilda fall. Men generellt är det väldigt klart: Begravningar är inte giltigt skäl här och har aldrig varit det så länge som jag jobbat här, säger Patrik Vikström.

– Några dispenser känner jag inte till att man kan utfärda.

Efter att ha utrett fallet konstaterar Arbetsförmedlingen i ett yttrande till JO att det var rätt att stänga av Villy från a-kassan. Men Arbetsförmedlingen medger att dokumentationen från telefonsamtalet den 8 oktober är bristfällig. Arbetsförmedlingen kommer även att ”vidta åtgärder för att undvika liknande situationer i framtiden”.

– Visst kan man tycka att vi har fyrkantiga regler, men det är som det är, säger Patrik Vikström.

Kritisk

Villy Kronholm gick arbetslös ett par månader men har nu ett inköpsarbete. Han är kritisk till Arbetsförmedlingen.

– Det är förvånande att man inte kan lita på en myndighets beslut. Kan de inte sköta sina uppdrag är det frågan om de verkligen ska hålla på.

– Jag drabbades inte så hårt ekonomiskt, men jag undrar hur många andra värre drabbade det finns där ute, säger Villy Kronholm.

Publicerad: