Så fixar du ett vackert bord till sommarfesten

NYHETER

Expertens bästa tips

1 av 2 | Foto: Cahlou
Tiki Blomkvist dekorerar gärna sitt midsonnarbord med det hon hittar i naturen.

Förhöj festen med ett vackert dukat bord.

Här är några tips på hur du får till ett riktigt vackert sommarbord – snabbt och enkelt.

Se till att få rätt stämning på midsommarfesten med ett riktigt vackert dukat bord. Lite tanke bakom dukningen kan göra underverk och framkalla mycket beröm från gäster som känner sig välkomna till en lyxig, genomtänkt fest.

– På sommaren är det fint att använda naturliga material och dekorationer från omgivningen, inte glitter och sådant som man köper, säger restaurang– och eventkonsulten Tiki Blomkvist.

När Tiki Blomkvist dukar upp till somriga middagar brukar hon matcha bordet med omgivningen – vilket gör dukningen både ekologisk och billig.

– Det gäller att använda sig av saker som finns i naturen. Är man nära havet kan man använda snäckor eller mjuka stenar. Man kan också leta efter drivved och ta hem och göra till exempel ljusstakar av. Annars är löv, blommor och sådant vackert att ha på bordet. Eklöv eller stora kastanjelöv kan användas som uppläggningsfat att lägga ost eller bröd på, det blir jättefint.

Uterum

Den ständiga frågan inför midsommar brukar vara ”Ska vi duka inne eller ute?”. Midsommarregnet brukar vara obligatoriskt. Det kan dessutom kännas lite öppet att duka upp till finmiddag under bar himmel.

– Om man sitter mellan två träd kan man spänna upp ett tyg ovanför bordet så att det känns ombonat. Man kan använda ett tunt tyg eller myggnät. Fina myggnät finns att köpa billigt på exempelvis IKEA, där finns också sänghimmelsmyggnät som kan bli jättefina att spänna upp över ett bord. Sätt dekorationer i näten, blad och blommor och små fjärilsdekorationer.

Ett annat säkert sätt att få det riktigt mysigt är att hänga lyktor i träden runt omkring. Trots att midsommarnatten är ljus så ger det en mysig känsla. Kulörta lyktor ger en gammaldags folkparkskänsla.