Sverigedemokrat hoppar av partiet

Av: Olof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ur Staffan Gisings blogg.

Staffan Gising, en av SD:s toppkandidater, hoppar av partiet mindre än två månader innan valet.

På sin blogg skriver Gising att avhoppet beror på att partiet är för fientligt mot muslimer.

– Man använder sig av samma retorik som Nazityskland gjorde mot judarna.

Som motiv till sitt avhopp skriver Gising att Sverigedemokraterna bara utger sig för att vara ett seriöst parti, som riktar sig till alla människor.

I själva verket finns det en skrämmande kultur inom partiet, anser Gising. Han menar att Sverigedemokraterna skyller allt ont på muslimerna och använder sig av retorik som liknar Nazitysklands.

– Jag kan inte med hedern i behåll jobba för ett parti som så flagrant gått ifrån sin egen politik. Som med rena rasistiska uttalanden siktar in allt sin avsky mot en speciell grupp.

Andra anledningar

Partiets pressekreterare Erik Almqvist reagerar starkt på Gisings paralleller till Nazityskland och misstänker att det kan finnas andra anledningar bakom avhoppet.

– Staffan kom in som medlem i höstas efter att ha läst Jimmie Åkessons debattartikel som han tyckte var bra. Så avgången beror nog inte på vår linje i islamfrågan eftersom det var anledningen att han gick med i partiet.

Gising beskriver på sin blogg en sträng partikultur där ja-sägare premieras och målet verkar vara att av ekonomiska skäl till varje pris ta sig till riksdagen.

– Målet är inställt på riksdagen och alla de sköna inkomsterna det kan innebära.

Sträng partikultur

Men att sverigedemokraternas aktiva valt partiet av ekonomiska skäl slår Erik Almqvist ifrån sig.

– De allra flesta har kämpat för partiet i många år utan att tjäna några stora pengar på det. Vissa har till och med blivit av med jobbet så jag förstår inte vilka ekonomiska anledningar det skulle vara.

Tillsammans några sympatisörer vill Gising nu bilda ett nätverk som ska verka för allas lika värde och lika ansvar.

– Jag väljer att idag lämna min kandidatur för Sverigedemokraterna eftersom det visat sig vara ett parti för rasister och avdankade politiker som ser sin chans att via SD komma in i riksdagen, eftersom de inte platsar inom sina gamla partier.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN