Nyheter

Protester väntas mot Greklands krisplan

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Parlamentet röstar igenom EU:s krav

Kaos i statsbudgeten och upplopp på gatorna.

Stämningen efter gårdagens dödsfall och demonstrationer i Grekland är spänd.

I dag klubbar parlamentet igenom den krisplan som ska rädda de blödande statsfinanserna.

Den generalstrejk som inleddes i går fortsätter i delar av Grekland även i dag. Men de flesta privatanställda återgår till sin arbeten och flygtrafiken till och från landet väntas fungera som normalt.

I dag väntas också det grekiska parlamentet rösta igenom den krisplan som premiärminister Giorgos Papandreous regering föreslagit.

Krav från EU

Åtgärderna i planen bygger i stort sett på de krav EMU-länderna och Världsbanken, IMF, har ställt på Grekland. Bland annat ska lönerna i den offentliga sektorn frysas fram till 2014, pensionerna ska sänkas och momsskatten ska höjas.

Oppositionen ställer sig inte bakom krisplanen och demonstrationerna utanför parlamentsbyggnaden i Aten väntas fortsätta i dag.

Miljardlån

I går dog tre människor när en bank sattes i brand i samband med demonstrationerna. Hundratusentals människor hade samlats i Aten för att protestera mot politikernas sätt att hantera landets statsfinanser.

Grekland har fått drygt 1000 miljarder kronor i lån av euroländerna och IMF. Lånet ska betalas ut kvartalsvis fram till slutet av 2011. Första utbetalningen sker i mitten av maj 2010.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: