– Det är ingen slump att miljön är sämst i diktaturerna

NYHETER

CUF:s Fredrick Federley chattade med läsarna om miljöproblem, månggifte och raggare

Foto: Fredrick Federley, ordförande i Centerns ungdomsförbund.

   Fredrick Federley säger: Jag är redo!

Ola säger: Många av dina unga allianskompisar vill avskaffa monarkin i Sverige. Vad säger du om det?

   Fredrick Federley säger: Jag tycker att Sverige ska behålla monarkin. Det är en trevlig tradition. Jag skulle inte inrätta ett kungahus om jag byggde Sverige från början däremot.

Erik, Högakusten säger: Hej Fredrick! Jag kommer från en liten by i Höga kusten, Ångermanland. Jag pluggar nu i en stad men vill gärna flytta hem när jag blir lite äldre. Hur vill ni göra det mer förmånligt att bo på landsbygden?

   Fredrick Federley säger: Jag vill att hela Sverige ska fungera genom att näringslivet funkar. Utan jobb stannar Sverige och detsamma gäller för landsbygden. Jobb, jobb och jobb. Däremot vill jag inte ha särlösningar för vissa delar av landet.

Ola säger: Jag uppfattar att CUF har tagit ett stort steg högerut på sistone. Är det en korrekt iakttagelse?

   Fredrick Federley säger: Det är nog korrekt. Vi är de enda som idag klarar en bra närings, skatte och jobbpolitik. Om det är höger att skapa jobb och framtidstro vill jag vara höger.

EL TACK säger: Kan ni i Centern tänkas även utöka kärnkraften, om det så skulle behövas? Idag så importerar vi ju "sämre" el, som kommer ifrån tex andra kärnkraft eller kolkraft

   Fredrick Federley säger: Kärnkraften ökar redan i Sverige genom att man ökar effekten på de befintliga reaktorerna. Använd de resurser vi har!

Wallpa säger: Vad har ni för politik angående invandringen?

   Fredrick Federley säger: Vi vill ha så öppna gränser det går. Eftersom jag vet att alla människor är en tillgång och inte en belastning är invandring bara ett plus. Men återigen handlar det om jobb, jobb och jobb.

I bidragssverige är människor ett problem, i jobbsverige är de en tillgång.

victor säger: Ni säger er vara emot diskriminering mot ungdomar. Varför vill ni då göra det lättare att sparka alla under 26 (under täckmantel om att det skulle vara lättare att få jobb).

   Fredrick Federley säger: Unga har sämst ställning på arbetsmarknaden idag. I dagens massarbetslöshet måste man konkurrera med äldre om har meriter från flera jobb. För att ge unga en fördel och tillträde till arbetsmarknaden är ungdomsavtalen ett bra steg.

Sen vill vi i CUF ta bort LAS helt och inte bara för unga.

osynlig säger: Idag har jag käkat på jobbet utan att skriva upp det, stängde av telefonen när chefen försökte ringa, plankade på tunnelbanan och hjälpte en kompis att fuska på ett prov. Varför tycker du det är fel att sätta sig upp mot överheten?

   Fredrick Federley säger: Det du har gjort idag kan jag bara jämföra med stöld. Vi har alla ett ansvar att göra rätt för sig. Med den modellen du väljer och som ex osynliga partiet ägnar sig åt så undegräver du ekonomin och jag hoppas din arbetsgivare ger dig sparken och anställer någon som tar sitt jobb på allvar.

Niklas säger: Allvarligt talat, månggifte? Hur är det fatt? Ska syskon få gifta sig nu också (dock adoptera)? Nu får ni skärpa er med den alltför liberala synen som helt enkelt inte fungerar.

   Fredrick Federley säger: Hej Niklas, framförallt vill inte jag bestämma åt andra att man inte ska få leva så. Jag vet inte hur du bäst vill leva ditt liv och jag vill heller inte styra det. Låt folk bestämma över sig själva. Vi politiker ska inte lägga moraliska värderingar i människors livsval så länge de inte skadar andra eller samhället.

NyfikenCUF säger: Varför är er miljöpolitik bättre än miljöpartiets?

   Fredrick Federley säger: Därför att vi ser att framtiden är ljus och att vi kan klara de miljöproblem som finns om vi använder marknadsekonomin och utveckling. Det är ingen slump att miljön är sämst i diktaturer och planekonomier.

Erik, Högakusten säger: De här jobben du pratar om förresten? Hur ska de skapas?

   Fredrick Federley säger: Genom att det blir lättare att anställa, att vi sänker straffskatten på arbete (arbetsgivarvagiften) genom att vi tar bort onödiga lagar och regler som gör det krångligt att driva företag och genom att vi lägger sjuklöneansvaret på staten och inte på företagen. Det är en bra början. Låt folk kunna bli rika på sitt arbete och sina idéer! Då skapas jobb.

vad tycker du om Kärnkraftverken ska vi ha kvar den säger: Ska vi behålla kärnkraftverken eller ska den bort???

   Fredrick Federley säger: Vi ska behålla den till den blir för dyr eller osäker.

kasim säger: Vad ska ni göra med flyktingpolitiken? invandring och asylregler?

   Fredrick Federley säger: Jag vill lägga ned migrationsverket som är en sjuk myndighet. Man ska snabbt få svar på om man får stanna i Sverige eller inte. Snabbast möjligt ska man sen ut på arbetsmarknaden.

Tjocksmock säger: Varför tycker ni att Sverige ska gå med i NATO?

   Fredrick Federley säger: Det tycker vi inte.

Politik? säger: Hur kommer det sig att det är så få "vanliga" killar och tjejer som pysslar med politik på ungdomsnivå. De flesta som är engagerade är de många som ser ner på. Har du några förslag till en lösning?

   Fredrick Federley säger: Jag tror att av våra drygt 3500 medlemmar är alla vanliga. Man lever sina liv som vem som helst. Förstår inte riktigt frågan.

08 säger: Varför skall en stadsbo i high-tech landet Sverige nu på 2000-talet rösta på C ?

   Fredrick Federley säger: Därför att vi vill ge dig makten över ditt liv, vi har förslagen som skapar jobb och vi har en framtidstro. Jag kandiderar till riksdagen för Stockholm stad därför att jag ser att centerpartiet som borgerligt miljöparti fyller en oerhört viktig funktion för oss i stan.

pingis säger: Är du feminist och vad betyder det för dig?

   Fredrick Federley säger: Ja. Och för mig handlar det om att se att det finns orättvisor mellan könen och att jag är beredd att förändra dem till det bättre. Däremot tror jag inte att lagstiftning kan göra så oerhöret mycket utan det handlar om vad vi som människor gör och hur vi agerar.

unsc säger: Hur blir din reaktion om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen i år?

   Fredrick Federley säger: Jag blir bestört. Det vore ett nederlag för kampen för alla människors lika rätt och värde.

Osäker säger: På vilket sätt hjälper en sänkt a-kassa de arbetslösa? Jag måste ha missat det.

   Fredrick Federley säger: Det hjälper oss att få ekonomiskt utrymme att kunna få igång jobbskapandet. Att få fler jobb ger minskade intäkter och då är det ett rimligt förslag att sänka a-kassan. Jag tycker också den är väldigt generös idag. Hellre jobb än a-kassa!

hagbard säger: Exakt på vilket sätt kommer ni att ersätta LAS om ni tar bort den?

   Fredrick Federley säger: Genom avtal. Det funkar i Danmark där man sänkt arbetslösheten till hälften av vad Sverige har idag och bland unga från 13-3 procent. Jag kanske är nöjd med en veckas uppsägning men vill då ha mer i lön. Du kanske vill ha tre månaders uppsägning men tar då lägre lön. Så enkelt kan det vara.

David säger: Hej! Vad har CUF för åsikter samt ev samarbetsplaner med piratpartiet?

   Fredrick Federley säger: De är ju ett annat parti och kommer de in i riksdagen får vi se om vi ska samarbeta men den dagen den sorgen.

bombhöger säger: Vad tror du om en eventuell sammanslagning mellan Centern och Folkpartiet i framtiden?

   Fredrick Federley säger: Det tror jag vore bra. Jag vill se ett konservativt parti och ett liberalt. Lite trångt bland de borgerliga partierna idag.

Karolin säger: Hejsan Fredrick! Varför skulle jag rösta på centerpartiet? :D Och var ställer ni er i frågan om privatiseringen av sjukvården? Vilka för och nackdelar finns det?

   Fredrick Federley säger: Därför att du vill ha jobb och inte leva på bidrag. Jag tycker det är bra med flera olika företag och föreningar som driver sjukvård. Det viktiga är att allt är avgiftsfritt så alla kan få del av sjukvården.

Tom Hanks säger: Vad tycker du om Maud Olofsson?

   Fredrick Federley säger: Maud är en tuff, rak och ärlig ledare som vågar prata om idéer och inte bara den dagsaktuella politiken. Det ska hon ha all heder av.

Björn säger: Om sossarna "vinner" valet men inte vill sammarbeta med vänstern och miljöpartiet är du då för ett samarbete med sossarna. Är du villig att lämna partiet om Centern skulle regera med sossarna efter valet?

   Fredrick Federley säger: Ja det skulle jag göra omedelbart.

säger: hej vem är din idol?

   Fredrick Federley säger: Finns olika. Gillar vår gamle statsminister Thorbjörn Fälldin, Madonna, min mormor ex. Beror lite på vad det är.

martin säger: Vad händer med alla som inte kan jobba. Ni pratar bara om jobb, men de som av olika anledningar inte är anställningsbara, vad händer med dem?

   Fredrick Federley säger: Då ska vi ha sjuksystem som kan fånga upp dem. De är dock en mycket liten grupp. Det värsta idag är den stora ungdsomarbetslösheten.

johan säger: Vad tycker du om EU:s jordbrukspolitik. Ska miljardstöden som snedvrider den globala konkurrensen vara kvar?

   Fredrick Federley säger: Nej jag tycker EU:s jordbrukspolitik, exportstöd och tullar ska rivas.

Jesper säger: Hur ser du på irans planer på att skaffa kärnvapen och hur tycker du omvärlden ska agera?

   Fredrick Federley säger: Det vore en katastrof om diktaturen Iran får kärnvapen. Det är en fara för oss alla och FN bör snarast agera. Det kan inte bara ligga på USA att grantera säkerhet på den här planeten.

Fredde9999 säger: Alltså, ursäka mig Fredrik; finns det någon som vill leva på bidrag? Jag känner ingen..

   Fredrick Federley säger: Nej det tror inte jag heller. Därför måste vi skapa jobb så att man slipper det.

sarah säger: tommy eller elvis?

   Fredrick Federley säger: Tommy Nilson eller? Elvis i så fall. Morsan o farsan är ju raggare.

Ola säger: Du gillar homoäktenskap och vill att man skall få vara gift med flera samtidigt. Vilka konsekvenser tror du det får för barnen, och finns det några fler hävdvunna prinsiper du vill luckra upp?

   Fredrick Federley säger: Skriv avtal. Det är det bästa sättet. Då reglerar man själv hur skydden ska se ut och vad som händer vid ev skilsmässa. Sen tror jag inte det är särskilt många som kommer att vilja vara fler i hushållet. Men jag vill inte förbjuda dem som vill det att göra det. Man kan ju göra det idag men inte med skydd.

Karolin säger: Jag tycker också det är bra med lite konkurrens. Men hur kan ni garantera att det blir avgiftsfritt till alla?

   Fredrick Federley säger: Genom att vi har det så idag. Det är rätt många inrättningar redan idag som drivs av privata aktörer. Det är dock inget du märker när du går dit. Du bara betalar den symboliska avgiften och sen är det som vanligt.

pingis säger: Vad tycker du om individualiserad föräldraförsäkring?

   Fredrick Federley säger: CUF vill inte ha det. Själv tycker jag att det är rimligt att också den förmånen är individualiserad så att båda föräldrarna kan kräva sin del av tiden med barnet. I Sverige ska vi behandla alla lika inför lagen.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan

emma säger: Vad tror du om en eventuell sammanslagning mellan Centern och miljöpartiet i framtiden

   Fredrick Federley säger: De är socialister och såna vill jag inte ha med att göra. Vi som liberaler vill minska politikens makt över människan. Ingen sådan sammanslagning om jag har något att säga till om.

   Fredrick Federley säger: Tack för alla frågor! Rösta på C i valet!

Moderator säger: Tack Fredrick Federley och tack alla ni som ställde frågor.

Läs också: