Vattenfall bland Europas smutsgrisar

NYHETER

Svenska staten står bakom de värsta miljöbovarna

Fyra av Vattenfalls koleldade tyska kraftverk hamnar på Världsnaturfondens lista över Europas värsta koldioxidsyndare.

På listan, som kallas ”Dirty thirty", hamnar Vattenfalls värstingverk Jänschwalde på femte plats.

- Jag är inte särskilt förvånad, säger Martin May, presschef på Vattenfall till aftonbladet.se.

– Men listan säger inget om hur det såg ut för tio, femton år sedan, eller hur det kommer att se ut i framtiden, konstaterar han kritiskt.

Dirty thirty-listan rankar de värsta koldioxidbovarna i Europa, och fyra av Vattenfalls brunkolseldade kraftverk finns med på listan. Värstingen, kraftverket Jänschwalde i forna DDR, är det näst smutsigaste verket i Tyskland och det femte smutsigaste i hela Europa.

Bakom denna miljöbov står – Vattenfall och svenska staten.

”Måste ersättas”

Övriga Vattenfall-verk som finns med på listan är Boxberg, Schwarze Pumpe och Lippendorf-verket, samtliga i Tyskland.

– Koleldade kraftverk är de smutsigaste eftersom bränslet genererar mycket koldioxid. Om vi ska komma tillrätta med den globala uppvärmningen måste dessa ersättas med renare bränslealternativ, säger Imogen Zethoven, chef för Världsnaturfondens Power switch-kampanj.

Tyskland är det land där de värsta smutsgrisarna finns. Fem av de tio smutsigaste verken ligger i Tyskland, men polska, spanska, brittiska och italienska kraftverk finns också med på listan.

Extremt lönsam

Vattenfalls verksamhet är extremt lönsam. Förra året gav energikoncernen nästan sex miljarder kronor i utdelning till svenska staten, skriver TT. Under första halvåret i år ökade vinsten med ytterligare 30 procent till nästan 13 miljarder kronor.

Är det verkligen motiverat att driva sådan här miljöfarlig verksamhet, även om den är lönsam?

– 30 procent av den tyska energiproduktionen kommer från brunkolseldade verk och det kan man bara inte stänga av. Lösningen på lång sikt är att ersätta de smutsiga verken med nya verk och ny teknik som inte släpper ut koldioxid, säger Martin May.

2008 ska Vattenfall ta i drift ett nytt kraftverk i Schwarze Pumpe som ska elda brunkol, men utan att släppa ut någon koldioxid.

Robert Triches