Sjödin möttes av krav på avgång

NYHETER

Och Persson kritiserade alliansen i första maj-tal

SSU:s Anna Sjödin förstamaj-talade inför ett hundratal besökare på Bollmora äng i Tyresö på måndagsförmiddagen.

Fem ungdomar, enligt egen uppgift oorganiserade, bar t-tröjor och plakat med texten ”Vi minns Crazy Horse, gör du? Avgå!”

Foto: nikolai jakobsen
Anna Sjödin första maj-talade för ett hundratal personer, varav vissa krävde hennes avgång.

Men de tog glatt emot var sin röd ros från funktionärerna.

Anna Sjödin är åtalad på fyra punkter efter en vild krogkväll på Crazy Horse i Stockholm i januari. Enligt åtalet har hon slagit en vakt och kallat honom svartskalle.

I sitt tal berörde hon utanförskapet som finns i Sverige.

– Sverige har en skuggsida. Två hundra tusen barn lever i fattiga familjer och vi har hemlösa. De är tystade med skam, sade Sjödin.

Hon framförde också SSU:s krav på en nollvision mot hemlöshet, utbyggd missbrukarvård och hjälp med skuldsanering för utsatta barnfamiljer.

Persson kritiserade alliansen i förstamajtal

Statsminister Göran Persson inledde sitt förstamaj-firande i Tornparken i Sundbyberg där han hårt angrep den borgerliga alliansen i sitt tal.

Det var strålande vårväder i Tornparken i Sundbyberg när Persson steg upp på den nybyggda scenen för att elda åhörarna inför höstens val. Men han var försiktig med att ställa ut några nya vallöften, sannolikt kommer det fler sådana i det valmanifest som väntas till sommaren. Däremot var Persson snabb med att kritisera alliansen, särskilt förslagen att sänka nivåerna i a-kassan.

– Vi står för en förbättrad a-kassa, de för en försämrad. Sedan får människor välja, sade Persson som hävdade att de borgerliga partierna försöker pressa tillbaka arbetslösheten genom att ge sig på kollektivavtalen och arbetsrätten.

– Men varför ger man sig på de arbetslösa när arbetslösheten faller? undrade Persson och menade att hela tanken med högerns politik är att sätta in en stöt mot den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Persson slog också fast att han inte tycker att Sverige ska konkurrera med låga löner. Den borgerliga politiken leder till sänkta lönenivåer och inte till välbetalda jobb, förklarade han.

– Moderaternas politik kanske ger jobb men inte jobb som man kan försörja sig på, sade Persson.

Alliansens skatteförslag drog också till sig Perssons missnöje. Enligt Persson föreslår de borgerliga partierna skattesänkningar på 250 miljarder kronor.

– Det är klart att det går ut över någonting, sade Persson.

I samband med framträdandet fick han också chansen att kommentera det stora ras på 4,7 procentenheter som partiet uppvisar i senaste Skop-mätningen. Men han är inte oroad över nedgången.

– Inte alls. Den här mätningen är väl lika fel som den föregående. Om vi skulle ha gått tillbaka så mycket den här gången så visar det bara att den förra mätningen måste varit fel. Det här antyder att det finns kvalitetsproblem i mätningarna.

LO-bas angrep näringstopparna

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin angrep den borgerliga alliansen och näringslivets toppar när hon förstamajtalade i Kungsbacka för cirka 250 personer.

– Skäms på dig, Leif Östling, tyckte hon och refererade att Scanias vd ska ha sagt att det vore bra om företag i Sverige tillfälligt kunde ta in arbetare från låglöneländer på deras hemländers löner.

Hon lyfte fram LO:s krav på att göra heltid till rättighet och slog ihop det med kritik mot bonusar och löneökningar för näringslivets chefer.

– Låt direktörerna dela på jobben. De har ju råd att jobba deltid med sina höga löner.

Moderaternas giv att kalla sig ett nytt arbetarparti tycker hon är falsk marknadsföring.

Hon berättade att LO i fredags fått ett brev från moderaterna där de föreslår ett samarbete med motiveringen att de fram till valet ska fortsätta att arbeta för att fler ska få jobb.

– Vad händer efter valdagen? Formuleringen är skrämmande, konstaterade Wanja Lundby-Wedin som tackade nej till moderaternas erbjudande.

Efter talet i Kungsbacka åkte hon vidare till Göteborg i ett abonnerat pendeltåg för att tala på Götaplatsen.

Pär Nuder angrep Svenskt Näringsliv

Finansminister Pär Nuder kom utan nyheter till Norrköping.

I stället gick han till hårt angrepp mot Svenskt Näringsliv.

– Dra tillbaka era kampanjer mot arbetarrörelsen, sade han till de ett par hundra demonstranter som följt honom genom snålblåsten.

Pär Nuder anklagade Svenskt Näringsliv för att vilja rubba balansen mellan företag och fack genom att föreslå försämringar av arbetsrätten. Han kritiserade organisationen för att försvara ”de groteska ersättningarna” till direktörerna och för att lägga sig i valrörelsen.

– De kommer att pumpa ut miljoner i syfte att få en borgerlig valseger. Den gamle moderaten Urban Bäckström som leder Svenskt Näringsliv kommer att säga det som ”fege Fredrik” inte vågar säga.

– Äventyra inte den svenska modellen genom ökad konfrontation, sade Pär Nuder.

Dessförinnan hade han kritiserat Fredrik Reinfeldt för att företräda ”samma gamla höger”.

– Det enda nya är att de inte vågar stå för sin politik. Det är dags att avslöja den moderata bluffen och ta strid för välfärdssamhället, sade han.

Åhörarna fick också höra lovorden över svensk ekonomi som väcker beundran världen över, hur Sverige nu växer så det knakar och hur Sverige har råd med de välfärdsreformer i form av äldreomsorg och tandvård som kommer att stå överst på den socialdemokratiska dagordningen under nästa mandatperiod.

TT