Blodådern sprack – avrättning stoppades

NYHETER

Joseph, 57, slog larm på dödsbädden -giftinjektionen hade ingen verkan

Avrättningen avbröts först när den dödsdömde själv slog larm.

– Det fungerar inte, sa dubbelmördaren Joseph Clark, 57, på dödsbädden.

En åder hade brustit när giftsprutan fördes in i hans arm.

Foto: Ohio department of corrections
Joseph Lewis Clark.

Klockan 11.26 i går förklarades Joseph Lewis Clark död. Då hade en andra giftinjektion sprutats in i den dödsdömdes arm. Det första försöket misslyckades.

Enligt Andrea Dean, talesman för Kriminalvårdsavdelningen i Lucasville, södra Ohio, hade man problem att hitta en lämplig åder i Clarks arm, uppger CNN.

Men när giftsprutan slutligen fördes in gick något fel. Clark reste sig upp från britsen med orden:

– Det fungerar inte, det fungerar inte.

Gardinerna drogs för

När misstaget stod klart drogs gardinerna in till avrättningsrummet för. Först en och en halv timme senare kunde dödsdomen verkställas som planerat inför åskådarnas ögon. Då hade man hittat en annan åder i Clarks andra arm.

Avrättning genom giftinjektion är vanligt i USA. Metoden används i 37 av 38 stater där dödsstraff är tillåtet. Men metoden har på senare tid kritiserats för sin grymhet.

Just nu är avrättningsmetoden uppe i den amerikanska Högsta domstolen. Giftsprutan sägs orsaka onödigt mycket smärta.

Erkänt mord

Joseph Lewis Clark dömdes till döden för mordet på David Manning den 13 januari 1984. Clark har även erkänt mordet på studenten Donald Harris. Clark har förklarat att han behövde pengar till knark. Morden skedde i samband med rånförsök.

Gårdagens avrättning av Joseph Clark var den 21:a sedan dödsstraffet återinfördes i Ohio 1999. Sedan 1976 har 1 021 personer avrättats i USA.

Johanna Melén