Sjukskrivna Hells Angels-medlemmar utreds av polis

NYHETER

"Det kan vara ett sätt att komma åt dem ekonomiskt"

Det är tungt att vara medlem i mc-gänget Hells Angels.

Sju av tio medlemmar i en klubbens Stockholmsavdelningar är sjukskrivna - för depression.

Och det är samma läkare som har sjukskrivit nästan allihop.

Stockholmspolisen har börjat samarbeta med andra myndigheter för att på olika sätt komma åt de kriminella mc-gängen. Ett sätt är att avslöja medlemmarna som bidragsfuskare.

– All form av ekonomisk brottslighet är brottslighet. Det kan vara ett sätt att komma åt dem ekonomiskt, säger Christer Nilsson, chef för länskriminalen i Stockholm, till aftonbladet.se.

Försäkringskassan

Enligt flera medier har man kommit en av Hells Angels Stockholmsavdelningar på spåren genom att hämta in uppgifter från Försäkringskassan.

– I en Hells Angelsgrupp med stödgrupp i Stockholmsområdet är 70 procent förtidspensionärer och 60 procent av dem har samma läkare. Alla lider de av depression, säger Christer Nilsson till SVT:s Rapport.

Men ni misstänker alltså att de inte alls är deprimerade?

– Vi har inte dragit några sådana slutsatser, säger Christer Nilsson, som är mycket fåordig när aftonbladet.se pratar med honom.

Finns det några brottsmisstankar mot läkaren som ska ha sjukskrivit medlemmarna?

– Det ska vi titta på.

Enligt Dagens Nyheter är det nya sättet att arbeta en del i den uppryckning som nu görs i kampen mot de kriminella mc-gängen. All deras verksamhet ska punktmarkeras. Men några extra resurser blir det inte. Istället ska hela polisorganisationen samarbeta bättre och få bättre stöd från underrättelseroteln.

Johanna Melén