Ihjälkörda av rattfyllo

NYHETER

De förlorade sönerna - i går fick gärnings-mannen straffet sänkt

1 av 3 | Foto: POJKARNASLUNGADES 50 METER Här, mitt i korsningen på riksväg 83 strax norr om Järvsö, mötte Hans Engberg och Kristian Mårtensson döden. Kristians pappa, Bo-Göran Blomqvist, och Hans mamma, Eiwor Kjellberg, har fasat för att den 54-årige rattfylleristen skulle frias i hovrätten. "Det känns som en upprättelse att pojkarna friats från all skuld, säger Eiwor Kjellberg efter den fällande domen.

JÄRVSÖ

Hans Engberg, 15, och Kristian Mårtensson, 16, firade sommarlovets första ljuvliga kväll.

Rattfyllot hade bråttom till flickvännen. När pojkarna korsade hans väg hade de ingen chans.

I går fick fyllot sitt fängelsestraff sänkt till 1,5 år.

Eiwor Kjellberg och Bo-Göran Blomqvist har våndats i veckor inför domen som kom i går. Fasat över att den skulle fria mannen som dödade Hans och Kristian.

Det blev inte så.

Hovrätten fastställde att 54-åringen gjort sig skyldig till grovt vållande till pojkarnas död, grov rattfylla och smitning.

-Det känns som en upprättelse, pojkarna har friats från all skuld till det som hände, säger Hans mamma Eiwor Kjellberg.

Samtidigt innebär domen att den skyldige kom lindrigare undan. Fängelsestraffet kortades med sex månader. Två förtvivlade familjer har svårt att förstå varför. De tycker att rättsväsendet inte tagit pojkarnas liv på allvar.

"Känns som ett hån"

-Huvudsaken är att han blev dömd men det känns samtidigt som ett hån. Han har orsakat så mycket sorg och smärta för så många. Det finns stöd i lagen att döma hårdare, hur många måste dö innan de gör det? säger Kristians pappa Bo-Göran Blomqvist.

Solen sken som den ska vid skolavslutningar den där dagen i juni i Järvsö förra året. Hans gjorde succé vid trummorna i kyrkan och fick stående ovationer.

-Han var så himla glad. Han strålade, säger Eiwor Kjellberg.

Sonen skulle åka på rockläger och hans kamrat Kristian skulle börja sitt första sommarjobb på företaget han praktiserat på under det första avklarade gymnasieåret.

-De hade livet framför sig, säger Bo-Göran Blomqvist.

På kvällen firade de lovet. Någon berättade om en fest vid Kyrköbadet vid Ljusnans strand och pojkarna gav sig i väg på Hans nya moped.

Kristian bak, Hans som var helt nykter körde.

Allt tyder på att han följde alla trafikregler. Vittnen hörde hur han bromsade in strax före kraschen. Som man gör vid väjningsplikt i en korsning.

Den fulle 54-årige förarens bil rusade fram "som skjuten ur en kanon" enligt ett vittne.

Enligt utredningen skulle en förare som varit nykter och följt hastighetsbegränsningen utan problem kunnat undvika moppen med de två unga pojkarna.

Omkom omedelbart

Men mitt i korsningen körde 54-åringen på pojkarna med våldsam kraft och slungade dem 50 meter bort i vägbanan.

Mopeden gick i tusen bitar. Förmodligen omkom Hans och Kristian omedelbart.

Fyllot brydde sig inte om att stanna och se efter. Några timmar senare hittade en polishund honom vid en badplats. Alkoholtestet visade 1,35 promille.

Camilla Norström