Nyheter

Unga väljare väljer nätet

NYHETER

Aftonbladet och Lunarstorm satsar på Ungt val

Lunarstorms chefredaktör och grundare Rickard Ericsson står tillsammans med aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist bakom sajten Ungt val.

Foto: lasse allard

Internet kan avgöra höstens val.

För unga är nätet den viktigaste informationskällan när det gäller politik.

Därför startar Aftonbladet tillsammans med Lunarstorm i januari sajten Ungt val.

I valet 2006 går 440 000 svenskar till valurnorna för första gången. Det är hela 6 procent av väljarkåren – en grupp som kan komma att spela en vågmästarroll och är väldigt vana att använda internet.

4 av 5 söker på nätet

Enligt en Temoundersökning som presenteras i Dagens Nyheter skulle 77 procent av de unga mellan 16 och 29 år i första hand använda sig av nätet för att söka information om politiska frågor och partier.

De allra flesta skulle gå till partiernas hemsidor och många partier planerar nu särskilda valwebbplatser.

Men partiernas hemsidor är ofta rena partsinlagorna, där den egna information får stå helt oemotsagd.

Satsar på Ungt val

Därför startar Aftonbladet tillsammans med ungdomscommunityn Lunarstorm i januari sajten Ungt val – en gemensam storsatsning för att ge de unga väljarna en röst i debatten.

– Unga är underrepresenterade både i riksdagen och i den övriga samhällsdiskussionen. Vi tar de unga på allvar och vill ge dem en plats i debatten. Hos oss ska unga själva kunna föra fram de frågor som är viktiga för dem, på en plattform där makthavarna måste bemöta dem, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör på aftonbladet.se.

Stor omröstning bland landets unga

På ungtval.se kommer besökarna att kunna chatta, skapa innehåll i diskussionsgrupper och skriva egna debattartiklar. Med ungdomarnas frågor som utgångspunkt kommer politikerna att ställas mot väggen.

– Det är en myt att dagens unga inte är intresserade av politik. Men i dag behöver man inte gå med i ett ungdomsförbund för att hitta någon att diskutera med, det är bara att gå ut på nätet, säger Rickard Ericsson, grundare och chefredaktör Lunarstorm.

I maj kulminerar satsningen i en stor omröstning bland landets unga. Då förstagångsväljarna är många bör det kunna ge en fingervisning om vartåt det lutar i höstens val.

Anders Thoresson (anders.thoresson@ungtval.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Finland–Ryssland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter