Naturen länk mellan mode och konst

1 av 3 | Foto: Roger Andersson - fångad långt från naturen. Foto: Allt om Stockholm
NYHETER

Först var det Jockum Nordströms kalsonger, nu är det Roger Anderssons läderväskor. Whyred Art Projects fortsätter att sammanföra konst och design, utan att Roger Andersson ser sig som en köpt konstnär.

Whyred och kurator Ben Loveless har kommit in i andra andningen. Den här gången är det konstnären Roger Andersson som håller i repets andra ände. Och det omtalade resultatet? En t-shirt och en exklusiv serie läderväskor med Anderssons unika naturmotiv. En slingrande växtlighet som döljer ett älskande Adam och Eva-par. Är han ute efter att chocka, Roger Andersson?

- Absolut inte. Men det gäller att hitta ett perfekt läge, när folk är avväpnade.

Gränsöverskridande konst

Kollaborationer mellan konst och mode är knappast något nytt men dock samarbeten medierna älskar att blöta och nöta. Som att Stella McCartney hakade på konstnären Jeff Koons (hon har bland annat använt hans Rabbit-skulptur från sent 80-tal i sin accessoarkollektion). Salka Hallström Bornold, modeskribent och redaktör på Hesselboms, är en av många som uttalat sig om fenomenet: "Hela den här diskussionen om gränsöverkridande konst tycker jag bara vittnar om ett konservativt synsätt, eller en tro att det är något nytt". (SvD 1/6)

Roger Andersson instämmer.

- Det finns inte en tidsperiod när de inte har påverkat varandra.

Tänker du på att bilden av dig kan ifrågasättas? Att du kan bli en ”modeköpt konstnär”?

- Nej, inte för fem öre. I dag ser det annorlunda ut. Speciellt bland de yngre som inte ser något konstigt i hur saker och ting korsas. Den som tycker att jag är dum får tycka det. Sedan hoppas jag att man kan respektera varandras arbeten.

Har uppdraget – att designa Whyredplagg och väskor – påverkat ditt sätt att arbeta med material?

- Det viktiga är såklart tanken, idén. Sedan spelar det ingen roll om jag jobbar med datorn, hugger i sten eller målar akvarell. Det är saker som hjälper en på vägen. Alla kan ju läsa en instruktionsbok.

Och för Roger Andersson tycks den konstnärliga idén ofta inbegripa ett naturmotiv. Vad har han egentligen för relation till naturen? Han säger att han älskar att plocka svamp och att han fiskade var och varannan dag under uppväxten i den lilla förorten till Linköping. Men hur hanterar han längtan efter naturen när han bor i en storstad?

- Att sitta längs motorvägen och måla av ogräs går lika bra. Ogräs är extremt vackert, det har en egen liten logik.

Ida Lithell

Allt om Stockholm

Roger Andersson

Foto: En något lyxigare variant...Även den i butik till hösten. Foto: Whyred

Här hittar du Whyredbutikerna: