Skulle bomba Sundins arena

NYHETER

Polisen avslöjade misstänkt terroristgrupp i Kanada

1 av 4 | Foto: DE MISSTÄNKTA 17 terrorister häktades i fredags och de kan ha kommit över flera ton sprängmedel.

NEW YORK

Flera mål runt om Toronto skulle sprängas. Tusentals människor dödas.

Men polisen hann avslöja terrorplanerna.

Nu sitter sjutton misstänkta al-Qaida-anhängare gripna i Kanada.

I fredags eftermiddag slog en kanadensisk polisstyrka på sammanlagt 400 man till mot ett antal adresser i Toronto.

Sjutton personer, alla män i åldrarna 19 till 46 år, greps misstänkta för att ha planerat en serie terror-

attacker i södra Ontario.

Polisen beslagtog handeldvapen, uniformer och utrustning som används för att tillverka bomber.

Hade kapacitet

- Den här gruppen utgjorde ett allvarligt hot mot landet, sa vice poliskommissionären Mike McDonnel vid en presskonferens i går.

- Männen hade både intentioner och kapacitet att utföra terrorattacker.

Under långvarig spaning har det, säger den kanadensiska polisen, framkommit att terrorgruppen försökt anskaffa tre ton av en viss sorts högkvalitativt sprängämne.

- För att ge perspektiv på allvaret i det kan jag berätta att ett enda ton av samma sprängämne användes vid attentatet i Oklahoma City 1995. Då omkom 168 människor.

Vilka målen i Ontario ska ha varit vill polisen inte avslöja, men enligt vad CNN erfar handlar det om byggnader i Toronto - Kanadas största stad, med drygt 5 miljoner invånare.

Tv-torn ett mål

Där finns bland annat det 553 meter höga tv-tornet CN Tower, och idrottsanläggningen Air Canada Center, hemmaplan för svenske hockeystjärnan Mats Sundin och hans Toronto Maple Leafs.

De sjutton gripna männen har, som det heter, varierande bakgrund, men följer alla en våldsam ideologi som den kanadensiska polisen beskriver som "inspirerad av al-Qaida".

Männen ska åtalas för en rad brott, de flesta kopplade till Kanadas anti-terrorlagar, och de riskerar mycket kännbara fängelsestraff.

Kanadas premiärminister Stephen Harper konstaterade på lördagen att gripandena bevisar att Kanada inte är immunt mot terrorism.

Hotade sitt eget land

- De här männen avsåg att begå terror i sitt eget land, mot sitt eget land. Hotet om terrorism måste tas på allvar, sa han vid en presskonferens.

Per Bjurman