Äntligen värme!

NYHETER

Experterna säkra: I helgen blir det sommar

1 av 3 | Foto: SOLEN på ingång Till helgen lovar experterna högsommarvärme. Kompisarna Louise Jandér, 22, Veronika Wiig, 20, och Emilia Ivarsson, 21, tjuvstartade med solandet redan i går i Rålambshovsparken i Stockholm. ”På lördag ska vi locka med oss så många kompisar vi kan och grilla ihop”, säger Emilia Ivarsson.

Till helgen kommer sommaren. Experterna är säkra.

– Det blir soligt och klart över 20 grader, på vissa håll 26, säger Jan-Olof Ringman på SMHI.

På lördag sveper äntligen värmeböljan in över Sverige. Varmast blir det i inre Götaland och Svealand. Där blir det riktig högsommarvärme med 26 grader och sol enligt SMHI.

– Värmen måste ju komma någon gång och den här väderutvecklingen har varit på gång ett par dagar. Så vi är relativt säkra på prognosen, säger Jan-Olof Ringman.

Kommer från sydväst

Värmen letar sig så smått in från sydväst med ljumma vindar redan i dag. Den hittar vägen upp genom landet och når upp till norra Svealand på lördag. Först då blir det riktigt varmt i landet eftersom molnen försvinner.

– Onsdag och torsdag kommer man kanske inte märka av högtrycket så mycket på grund av molnen. Men högtrycket som är på väg in från sydväst växer in över oss till helgen och molnigheten minskar. Det kommer inte heller att blåsa särskilt mycket, säger Jan-Olof Ringman, med över 40 års erfarenhet av vädertjänst.

Håller i sig

Enda plumpen på väderkartan är norra Norrland där kyla och regnskurar dröjer sig kvar på lördag. Men även där ser det ut att vända på söndag.

Värmen och solskenet ser ut att hålla i sig även i början av nästa vecka, enligt SMHI.

Mera väder:

Anders Munck

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder