Gömställe värt att hitta

NYHETER

Hemtrevligt och inbjudande - bra kvarterskrog

1 av 4 | Foto: CASPER HEDBERG

Klassisk husmanskost med en twist.

Efterrätter som kanske tar ut svängarna väl mycket.

En krog som lite grann marknadsför sig med att man ligger i August Strindbergs gamla hemtrakter, kring Tegnérlunden.

Uppskattad mat

Vi har ingen aning om vad författaren brukade smörja kråset med, men med tanke på att kultureliten på den tiden knappast åt sushi eller thai, så är det väl inte omöjligt att han skulle ha uppskattat maten på Tegnérs gömställe.

För här handlar det om gammal svensk mattradition, med vissa moderna och oväntade inslag. Kalixlöjrom med rödlök, crème fraiche och västerbottenost (120 kronor) är en typisk förrätt i sådana här sammanhang, finessen är citronvåfflan det serveras på.

Varierad meny

Älgwallenbergare, hemgjorda kåldolmar, blodpudding (!), krämig skärgårdsgryta, rödingfilé, renmedaljong, vildand, grillad oxfilé" menyn varieras med jämna mellanrum, det är inte alltid allt finns i köket, men det vi har prövat - det mesta strax under 200 kronor eller några tior billigare - har varit gott, om än inte sensationellt. Några fiskrätter har varit onödigt salta.

Annorlunda dessert

Vi har inte riktigt bestämt oss för vad vi tycker om efterrätterna. Men annorlunda är de, i alla fall, en kola- och polkagrismoussetårta och tiramisu smaksatt med pepparkaka och punsch (båda 72 kronor).

Vi har däremot bestämt oss för att vi verkligen gillar stället. Hemtrevligt och inbjudande med sina varma röda väggar och enkla men effektiva inredning.

Tipsar om viner

Mycket trevlig personal som gärna småpratar och tipsar om goda viner till maten.

Tegnérs gömställe är en sådan där krog man gärna skulle göra till sin kvarterskrog om man bodde i närheten.

Tegnérs gömställe

Matombudsmannen