Persson sätter stopp för Wallström

Publicerad:
Uppdaterad:

- får inte delta i nästa års valrörelse

EU-kommissionären Margot Wallström får nej av Göran Persson. Inte lämpligt att blanda partipolitik med EU-politik, anser han.
EU-kommissionären Margot Wallström får nej av Göran Persson. Inte lämpligt att blanda partipolitik med EU-politik, anser han.

EU-kommissionären Margot Wallström får inte delta i socialdemokraternas valrörelse.

Det har statsminister Göran Persson bestämt.

– Det är viktigt att den personen står över partipolitiken, säger Persson till Ekot.

I och med beslutet går socialdemokraterna miste om ett av sina starkaste kort inför valet 2006. Anledningen till att Persson väljer att stänga ute Wallström är att han anser det olämpligt att blanda partipolitik med EU-politik.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi kommer ihåg att en kommissionär representerar Sverige oavsett vilken regering som råkar sitta, säger Göran Persson.

Men beskedet kommer knappast som någon överraskning för Wallström. Redan för en vecka sedan meddelade hon själv i en intervju med Dagens eko att hon inte ville ”utmana gränsdragningarna”.

Inga juridiska hinder

I och med Perssons uttalande hindras nu Wallström från att delta i allt vad partipolitik heter under en pågående valrörelse. Hon kommer inte heller att vara med Europaparlamentsvalet 2009.

Rent juridiskt finns det inget som hindrar Wallström från att delta. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso har gjort det, liksom hans företrädare – Romano Prodi.

Detta faktum öppnar upp för spekulationer om att det kanske ligger något annat bakom Göran Persson beslut. En anledning kan enligt Ekots kommentator vara att Wallström är kritisk mot flera av sina partikamraters inställning till EU.

Viss bestörtning

Göran Perssons besked att det inte är lämpligt att Margot Wallström deltar i valrörelsen 2006 väckte viss bestörtning på fredagen.

”Det är löjligt”, tycker socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul.

Hon anser att en kommissionär mycket väl kan driva kampanj i ett svenskt val.

Pekgul ger de borgerliga, inte Göran Persson, skulden och hänvisar till den kritik som riktades mot Wallström för att hon deltog i valet till EU-parlamentet.

– Det är de borgerligas fel som gjorde så stor affär av det. Det är synd att hon ger efter. Vi borde ha stått på oss hårdare. Göran Persson kan inte driva frågan, men det kan vi, säger hon.

Inte kunglig

Även EU-parlamentarikern Jan Andersson tycker att det är fel att förbjuda Wallström att delta.

– Hon tillhör inte kungafamiljen, säger han.

Det är viktigt att få in EU-frågan i valrörelsen även om Wallström själv inte behöver delta i det mer partipolitiska käbblet. Hon skötte det snyggt i valrörelsen till parlamentet, säger han.

Göran Persson står dock fast vid sin uppfattning.

– Vi tycker inte det är lämpligt från det socialdemokratiska partiets sida, sade han efter partistyrelsens möte på fredagen och han får stöd av flera som TT talat med. Men de säger samtidigt att det är en stor förlust för partiet.

Det var i Ekots lördagsintervju som Margot Wallström sade hon inte tänkte delta i nästa års valrörelse. I torsdags förklarade hon varför:

– Om regeringen eller andra partier inte tycker att jag ska vara med så blir det väldigt svårt, sade hon och försäkrade att det inte betyder att hon tar avstånd från framtida engagemang.

– Absolut inte. Alla vet var jag har mitt hjärta.

Inte lat

Hon försäkrade att det inte handlade om att hon numera är för fin eller lat.

Enligt Persson är Margot Wallström välkommen hem till inrikespolitiken. Men då måste hon välja, kommissionen eller att stå på en riksdagslista.

Det är ingen hemlighet att Persson och Wallström inte drar jämt och haft svårt att samarbeta. Båda säger nu att det inte talat med varandra om lämpligheten av att en kommissionär deltar.

– Det har vi inte ens pratat om. Det var hennes eget val, säger Persson.

Margot Wallström har ett starkt stöd ute bland distrikten och om hon kandiderar till att efterträda Persson skulle hon ligga bra till.

Per Mattsson, TT

Publicerad: