Nyheter

Skulptur värd 3,5 miljoner låg i buske

NYHETER

Det stulna verket av Rodin hittades av pojke i Chile

Skulpturen Torso av Adele, av den franske konstnären Auguste Rodin (1840–1970).

Skulpturen Torso av Adele, av den franske konstnären Auguste Rodin (1840–1970).

Foto: MUSEET

Pojken såg något skumt i buskarna. När han tittade efter fann han en skulptur av franske konstnären Auguste Rodin, värd nära 3,6 miljoner kronor.

Det märkliga fyndet hittades i en park i närheten av Konstmuseet i Santiago de Chile där Rodins skulptur ingick in en utställning. Polisen vet inte riktigt hur det gick till, men de tror att tjuven stoppade bronsskulpturen under jackan och helt enkelt promenerade ut.

Värd 400 000 euro

– Det finns inga tecken på inbrott. Den som tog den måste ha gömt den i kläderna, säger lokale polischefen Miguel Valdivia, uppger BBC news.

Skulpturen väger 20 kilo och är 47,5 centimeter hög. Värdet uppskattas till 400 000 euro eller strax under 3,6 miljoner kronor.

– Pojken hittade skulpturen och tog hem den. Han ringde polisen efter att han tittat på nyheterna och insett vad han hittat, säger Clara Budnik, chef för nationalarkivet i Chile.

Utställningen fick stänga

Aguste Rodin har ett eget museum i Frankrike där också hans mest kända verk, ”Kyssen” och ”Tänkaren” kan ses. Delar av utställningen har lånats ut till Chile men efter försvinnandet fick utställningen stänga, men bara tillfälligt. Efter att experter tittat på skulpturen är de säkra på att den är äkta.

– Det är ingen tvekan om att det originalet han har hittat. Den har en stämpel som säger AZ Rodin 6137 och som identifierar den, säger Budnik.

Rodin-utställningen lockade över 100 000 besökare de första två månaderna, uppger BBC news.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter