Nyheter

Totalförlamning och bruten nacke

NYHETER

Läkare varnar för stövelkast

Göteborg

Totalförlamning och bruten nacke. På kort tid har flera personer skadats allvarligt under lekar med stövelkast, skriver Göteborgs-Postens nättidning.

Den senaste tiden har sjukhus i Västra Götaland tagit emot flera personer som skadats allvarligt under leken som ofta ingår i femkamp. En person har totalförlamats. Den senaste olyckan inträffade på midsommarafton då en person med bruten halsrygg fick föras till Uddevalla sjukhus med ambulanshelikopter.

- Jag har inte hört talas om någon annan lek där skadorna blivit så svåra, säger överläkare Bengt-Åke Henriksson på Sahlgrenska universitetssjukhuset till tidningen.

Unga som drabbas

- Just att det handlar om en oskyldig familjelek gör att många inte tänker på att den kan vara farlig. Det är otroligt tråkigt att det händer, det är dessutom unga människor som drabbas.

Han vill nu varna för leken, som går ut på att man kastar en stövel bakåt mellan benen och fram i en båge över ryggen. Risken att skadas är stor även om man utför rörelsen på rätt sätt.

Risk halskotorna skadas

- Rotationen bäddar för att man ska tappa balansen. Eftersom man använder båda armarna för att få kraft har man inget att ta emot med om man ramlar framåt. Faller man rakt på hjässan med hela kroppstyngden är det stor risk att halskotorna skadas. Det är samma typ av skador som man kan få när man dyker på grunt vatten, säger Bengt-Åke Henriksson.

Enligt Olle Hägg, överläkare på ortopeden på Sahlgrenska, innebär varje skada i nacken en risk för ryggmärgsskada. I värsta fall med förlamning i armar och ben som följd. Beroende på vilken halskota som skadas kan även andningsorganen förlamas.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter