Nyheter

Världsledare – i 3 dagar

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Persson chefar över jättetoppmöte i FN

Statsminister Göran Persson som ledare för världens alla ledare från 191 länder.

På historiens största toppmöte.

– Det är naturligtvis väldigt hedrande. Och samtidigt spännande därför att det är ett så stort och viktigt möte, säger Göran Persson till Aftonbladet.

Bossen Lilla Sveriges statsminister Göran Persson har all anledning att se nöjd ut. Under det kommande toppmötet i New York blir det han som får visa världsprominenserna var skåpet ska stå.
Bossen Lilla Sveriges statsminister Göran Persson har all anledning att se nöjd ut. Under det kommande toppmötet i New York blir det han som får visa världsprominenserna var skåpet ska stå.

Hedersuppdraget väntar 14–16 september i New York.

Då samlas ledare från FN:s samtliga 191 medlemsländer för att, om allt går som det ska, klubba igenom en deklaration om FN:s framtid.

Delar klubban med Gabon

I går valdes Sveriges USA-ambassadör Jan Eliasson till ny ordförande för FN:s generalförsamling.

Därmed får Sverige och Göran Persson per automatik ordförandeklubban under toppmötet, en post Persson dock får dela med Gabons president.

Känns det rent av lite nervöst?

– Ja, det kan det bli. Det är klart att jag är skärpt och tar det på djupt allvar. Självklart är det både spännande och svårt.

”Man läser på”

Hur förbereder man sig?

– Man pluggar. Man läser på. Det är mycket.

Det är mycket Sverige i FN nu. Jan Eliasson ny ordförande i generalförsamlingen, 100-årsminnet av Dag Hammarskjölds födelse och så får Sveriges statsminister ordförandeklubban under historiens största toppmöte?

– Det är trevligt, roligt för Sverige som satsat så väldigt mycket på FN genom åren. Vi har varit en av FN: ?s kanske mest lojala och hängivna medlemmar, både ställt upp personellt, ekonomiskt och idémässigt. Så jag tycker att det känns som en summering av ett mycket långt svenskt engagemang.

Du får själv bestämma hur länge du vill sitta på podiet. Om du lämnar tar Jan Eliasson över och du kan mingla runt och förhandla bilateralt?

– Ja, men jag kommer nog att vilja sitta en hel del, men inte all tid.

”Många låsta positioner”

Om deklarationen inte antas så är det ett misslyckande. Är det något du är rädd för?

– Det finns alltid i farans riktning. Det är så ohyggligt låsta positioner i många av de här processerna. De är av det slaget att det kan ta flera år, eller kanske något årtionde, innan de är fullföljda. Så det är inte alls omöjligt att det är trångt i portgången.

Du satt som EU-ordförande i ett halvår. Det här handlar om tre dagar. Går det att jämföra på något sätt?

– Nej, det är två helt olika saker. Jag är glad att jag fick vara EU-ordförande. Jag kommer också att vara väldigt glad över att få utföra den här arbetsuppgiften. Det är naturligtvis något som utgör ett märke under de många år av arbete man gör inom politiken och internationell verksamhet.

Till sist, vilken FN-reform anser du personligen är mest nödvändig?

– En reform av säkerhetsrådets sätt att fungera. Det skulle också vara oerhört bra om vi fick ett modernt säkerhetsråd med fler permanenta medlemmar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

...och här är några av dem som Persson (kanske) får chansen att tillrättavisa:

Publisert: