Nyheter

Soldat mobbades - dödade åtta

NYHETER

Tröttnade på övergreppen

Den menige soldaten fick nog av de övergrepp och den mobbning han utsattes för.

Han kastade in en handgranat där hans plutonskamrater sov. Åtta dog.

Hasan Akbar dödade sina överordnade.

Hasan Akbar dödade sina överordnade.

Foto: AP

Soldat Kim tjänstgjorde i den sydkoreanska armén. Han stod vaktpost i Yonchon, 60 kilometer från Seoul, tillsammans med sin pluton. Han fick sin tjänst så sent som 2004, men livet i armén blev inte som han hade hoppats.

– Menige Kim blev utsatt för verbalt våld och övergrepp från sin närmaste chef, därför kastade han in en handgranat i sovutrymmet efter att han gått av sitt skift, säger Schang Suk-kyu, talesman för försvarsministeriet.

Ytterligare fall i USA

Kim nöjde sig dock inte med att kasta in en handgranat hos de sovande soldaterna. Han fortsatte med att skjuta åtminstone 40 skott mot plutonskamraterna. Åtta dödades och två skadades. Det var det högsta dödstalet inom den sydkoreanska armén sedan år 2000, uppger Reuters.

Att soldater dödar sina egna är inte helt ovanligt. De amerikanska styrkorna i Irak har råkat ut för två händelser liknande den i Sydkorea. Redan i inledningsskedet av Irak-kriget mördades två amerikanska officerare av en underordnad. Med hjälp av en granat och sitt gevär dödade furir Hasan Akbar sina överordnade och dömdes till döden för morden, skriver AP.

Dödade kapten och löjtnant

Den 7 juni i år hände det igen. Då fick överfurir Alberto Martinez nog av kriget och sina överordnade. Han mördade de två närmast i rang, sin kapten och sin löjtnant. Till en början trodde utredarna att granatkastareld dödat de två, men snart visade det sig dock att inget fanns som kunde styrka teorin, i stället pekade allt på Martinez. Den erfarne soldaten, som arbetat som arbetat med logistik sedan 1990, sitter just nu fängslad i Kuwait i väntan på åtal.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter