Det våras för knarkparkerna

NYHETER

Drtoghandeln flyttar ut med finvädret

Foto: Mysigt i parken På våren blir knark allt vanligare i stans parker. ”Det är inte konstigt att parkerna är populära. Det är en mysig och trevlig miljö”, säger Fredrik Wiggerud, chef för Mariapolisen. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Södermalms parker – Stockholms nya knarkmecka.

På våren flödar drogerna runt Medborgarplatsen.

– Det är ett riktigt narkotikanav för ungdomar, säger Manne Jönsson, länskriminalen

Du ser barnfamiljer som njuter i solen med picknick-korgar. Polisen ser något helt annat.

– På eftermiddagen tas parkerna över av ungdomar och droger. Fatburs-parken och Björns trädgård är ett av de mest utsatta ställena under sommaren. Det är sjukt många som använder hasch och marijuana på Söder, säger Mikael Helander, Katarina närpolis.

”Missbrukas massor”

De senaste veckorna har droghandeln exploderat i området.

– Har vi inget att göra en dag åker vi dit och får alltid träff. Det säljs och missbrukas massor, det är jämförbart med Plattan, säger Manne Jönsson.

Parkerna är mysiga

Polisen beskriver området som ett ”hot spot”.

– Det är inte konstigt att just parkerna är så populära. Det är en mysig och trevlig miljö. Missbrukare gör som alla andra, de går dit de trivs. Det har gett en oroande smältdegel i Fatbursparken och Björns trädgård. Barn och ungdomar umgås med tunga missbrukare och utslagna, säger Fredrik Wiggerud, chef för Mariapolisen.

Samlingsplatser

Södermalmspolisen har sett en klar ökning sedan större insatser jagat bort en del av verksamheten från Sergels torg. Inte bara ungdomar med marijuana utan även injicerande heroinister.

– Drogerna dras till samlingsplatser dit det är lätt att ta sig med pendeltåg, tunnelbana och bussar. Områden som stråket Södra station-Medborgarplatsen-Fatbursparken-Björns trädgård, säger Manne Jönsson.

Läs mer:

Jill Sjölund