Världens dyraste korv

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
För att uppmärksamma de svenska konsumenterna på fattigdomen i världen ställde biståndsminister Carin Jämtin upp som korvgubbe i UNDP:s korvkiosk på Norrmalnmstorg i Stockholm.
NYHETER

Världens dyraste korv med bröd går loss på 999 kronor.

Men det handlar inte om någon lyxvariant.

Skillnaden är att den säljs av FN – i syfte att uppmärksamma världens fattigdom.

I dag sattes en tillfällig korvkiosk upp på Norrmalmstorg i Stockholm.

Men korvgubbarna – biståndsminister Carin Jämtin och SIDA:s generaldirektör Maria Norrfalk – väntar sig inte särskilt många kunder. Istället är det debatten man vill åt.

I samband med FN:s toppmöte ville Förena nationernas utvecklingsprogram (UNDP) sätta fokus på fattigdom istället för säkerhetspolitik. Reklambyrån Futurniture fick i uppgift att ta fram en kampanj.

- Vi ville hitta ett enkelt, lättbegripligt och samtidigt ovanligt budskap. Då kom vi på det här med korven, som är ett vardagligt inslag i konsumtionssamhället och något som de flesta kan relatera till, säger projektledaren Peter Füle.

Fyra korvar sålda

Över en miljard människor lever på mindre än 200 kronor i månaden. I jämförelse med en svensk medelinkomst innebär det att en vanlig korv med bröd skulle kosta ungefär en tusenlapp.

- Vi ville öppna folks ögon och få dem att inse hur det känns att vara fattig. Vi räknade ut att priset skulle bli 1024 kronor, men valde att sätta ett lockpris på 999 kronor.

Pengarna för de korvar som säljs går oavkortat till FN:s hjälparbete.

- Hittills har vi faktiskt sålt fyra stycken, säger Peter Füle till aftonbladet.se när kiosken varit öppen i ett par timmar.

- En tjej köpte två korvar på ett bräde. Hon bara läste vår annons och sa ”Ge mig två”. Det var riktigt coolt.

Kända korvgubbar

Korvkiosken kommer att vara öppen till och med lördag kväll. Bland korvgubbarna finns skådespelaren Gustaf Skarsgård, musikgruppen International Noise Conspiracy och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Sara Ångström