Blixten kan slå ner i din mobil

NYHETER

Läkare varnar: ”Mobiltelefonen leder in åskan i din kropp”

Tre erfarna brittiska läkare varnar i det senaste numret av British Medical Journal för risken att träffas av blixten när man talar i sin mobiltelefon.

De har hittat flera fall med dödlig utgång.

I sin artikel i tidskriften beskriver de ett fall med en engelsk femtonårig flicka som träffades av blixten när hon befann sig utomhus under ett åskväder. Flickan talade i sin mobiltelefon och drabbades av omedelbart hjärtstillestånd när hon träffades.

I dag, ett år senare lider hon fortfarande svårt av sina skador. Hon sitter i rullstol och har fysiska och känslomässiga men. På den sida av huvudet där hon höll telefonen är örat svårt skadat.

Brännskador

Läkarna menar att hon råkade så illa ut just för att hon talade i telefonen.

– Om man träffas av blixten när man inte håller i någon ledare så leds strömmen på utsidan av din kropp och man får brännskador.

– Men om du håller i en mobiltelefon eller något ledande får du strömmen genom din kropp och drabbas av hjärtstillestånd och andra svåra skador, säger doktor Swinda Esprit till canada.com.

Hon och hennes kollegor har letat över världen efter liknande händelser och har hittat tre fall som alla haft dödlig utgång.

För två år sedan träffades en grekisk turist på kinesiska muren av blixten samtidigt som han talade i sin mobiltelefon. Han dog omedelbart. Samma år råkade en 46-årig koreansk man ut för samma öde, och 1999 inträffade ett liknande dödsfall i Malaysia.

Förvirrade råd

Läkarna konstaterar att myndigheternas råd till allmänheten för användning av mobiltelefoner i åskväder är antingen förvirrad eller obefintlig. I Australien får medborgarna rådet att inte ens ta med sig mobilen ut om det finns risk för åska – än mindre tala i den. I USA däremot slår man fast att både trådlösa telefoner och mobiltelefoner är riskfria att använda oavsett väderlek. Kanadensiska experter ställer sig allmänt skeptiska till de brittiska läkarnas slutsatser.

Robert Triches