Rebellgrupp varnar för fler attacker

NYHETER

Tar på sig bombdåden i Delhi

En hittills okänd grupp tog på söndagen på sig lördagens förödande bombdåd i Delhi.

Polis spärrade samtidigt av ett område i centrala delar av staden, sedan tre mystiska paket hittats.

Foto: En polis överblickar förödelsen efter en av bombattackerna i New Delhi. Totalt tre bomber briserade i terrordåden som tog uppåt 50 människoliv i Indiens huvudstad.

Tv-kanalen NDTV rapporterade att paketen hittats nära en skola för blinda .

I lördagens tre sprängningar omkom minst 61 människor och 188 skadades, sade en tjänsteman vid inrikesdepartementet till nyhetsbyrån AFP. De inträffade under helgruschen i handelskvarteren, inför hinduernas stora festival diwali.

Misstankarna riktades snabbt mot rebeller som är emot Indiens fredsprocess med Pakistan. Gruppen som tog på sig ansvaret, i samtal med journalister i Srinagar i indiska Kashmir, bekämpar indisk överhöghet i området.

"Revolution"

En talesman för den hittills okända gruppen, som kallar sig Inquilab (Revolution), sade att gruppen "kommer att fortsätta med sådana här attacker tills Indien drar tillbaka alla sina soldater från staten och slutar med sin omänskliga verksamhet".

Inquilab är enligt tv-rapporter en utbrytargrupp ur den Pakistanvänliga islamistgruppen Lashkar-e-Taiba, en av 10-15 rebellrörelser som bekämpar indisk överhöghet i delstaten Jammu och Kashmir.

Polisen sade sig inte ha någon tidigare kännedom om rörelsen.

Passagerarna på en buss i Delhi som utsattes för ett bombattentat samtidigt med de tre andra sprängningarna klarade sig oskadda tack vare chauffören Kuldip Singhs rådighet. Han beordrade alla 30 ombord att kliva av och försökte slänga ut en påse, som exploderade. Själv blev han livshotande skadad.

Avspänning

Samtidigt med attentaten i lördags lyckades indiska och pakistanska förhandlare enas om att öppna kontrollinjen i Kashmir för att underlätta hjälparbetet för de skalvdrabbade. Indien och Pakistan har det senaste året vidtagit flera åtgärder för att minska spänningen mellan sig.

Svenska ambassaden i Delhi sade till TT natten till söndagen att det hittills inte finns några rapporter om att svenskar skadats.

- Vi har ringt runt till svenskkolonin och till företag och fått kontakt med de allra flesta, sade andre ambassadsekreterare Gautam Bhattacharyya till TT.

Omkring 150 svenskar bor i Delhi. Det var mer oklart om det också fanns turister från Sverige i staden.

Tio gripna

Bomberna exploderade tätt på varandra, två i basarområden fullpackade med helghandlande människor, den tredje i ett industriområde. Attentatsplatserna låg flera kilometer från varandra.

Enligt nyhetsbyrån PTI fanns utländska turister bland offren.

En talesman för polisen meddelade att tio misstänkta män gripits.

Dådet fördömdes snabbt av Pakistan som "en brottslig terroristgärning". Storbritannien, Australien och Sydafrika fördömde också bomberna, liksom FN:s generalsekreterare Kofi Annan och EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana.

Karin Henriksson, TT-AFP