Lavinlarm utlöstes för Åreskutan

NYHETER

Polisen i Jämtland utlöste under onsdagen ett lavinlarm för Åreskutan efter att en person dragits med i en lavin och man befarade att två till befann sig i området.

Strax efter klockan 12 avslutades insatsen – uppgifter pekar på att de två skidåkarna inte rört sig i lavinområdet.

En person har larmat om att hen drogs med i lavinen i Åreskutan, under Lillskutan, men har klarat sig oskadd. Uppgifterna om ytterligare två personer i området gör att lavinlarm nu har utlösts av polisen.

– Det innebär att ganska stora resurser larmas, ett antal utbildade lavinhundar, våra räddningshelikoptrar, fjällräddare och Skistars egen personal, säger Börje Öhman vid polisen region Nord och fortsätter:

– Förhoppningsvis har det gått bra men uppgifterna om ytterligare två personer gör att vi väljer detta.

Två laviner som utlösts

Just nu pågår den Alpina världscupfinalen i Åre och det hårda vädret har gjort att flera lopp fått skjutas upp.

– Det är två laviner som har utlösts, en på Hällfjället och en på baksidan, det som kallas ”Bananen”. Vi har två vittnen och en person som dragits med en bit och alla kan garantera att ingen annan var med. Fjällräddningen är på plats och vi söker med reco, transitering och hundar men eftersom de kan garantera att ingen är med känns det faktiskt bra just nu, säger Skistar Åres destinationschef Niklas Sjögren Berg till Aftonbladets reporter på plats i Åre.

Räddningsinsatsen avslutad

Vid 11.25 meddelar polisen att de två personer som befunnit sig i området har åkt en annan väg och inte hamnat i lavinen. Lavinområdet är cirka 100 gånger 50 meter. Insatsen har ännu inte avslutats meddelar polisen.

Strax efter klockan 12 avslutades fjällräddningsinsatsen. Området har genomsökts med lavinhund och sökutrustning och inga fynd har gjorts.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Åreskutan, arkivbild.
Tre rubriker - 14 mars 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Åre

Laviner