Först i Norden med tre hjärtan

TT

Publicerad 2018-03-23

Här, på Skånes universitetssjukhus i Lund, har en hjärtpatient fått två elektriska pumpar inopererade. Operationen är den första i sitt slag i Norden. Arkivbild.

En hjärtsviktspatient i Lund är den förste i Norden som fått två elektriska pumpar inopererade.

– Han har alltså tre hjärtan i kroppen, ett vanligt och två elektriska, säger thoraxkirurg Ronny Gustafsson till Sydsvenskan.

Bara ett tiotal patienter i världen har sedan tidigare fått två elektriska pumpar inopererade. Att denna lösning nu valdes i Lund beror på att något lämpligt hjärta för transplantation inte fanns tillgängligt. Patienten fick först en elektrisk pump till hjärtats vänstra kammare. Men efter denna första operation stod det klart att det inte räckte, det behövdes en även till höger kammare.

De pumpar som finns är utformade för att passa vänster kammare och är därmed för stora för höger kammare.

– Så för att få pumpen att passa på höger sida fick vi ta av en bit, förklarar Ronny Gustafsson för tidningen.

Patienten, Emil Johansson från Nynäshamn, berättar att han mår bra efter operationen. Blodet pumpas runt, men han har ingen puls, eftersom pumparna snurrar kontinuerligt. Han kan återvända hem med en liten kontrollenhet och batterier fästa i ett midjebälte. Nu hoppas läkarna att finna ett lämpligt hjärta för transplantation.