Nyheter

Flera fackförbund hotar med strejk

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Trassel med tåg, svarta tv-skärmar och bilar som inte kan besiktigas.

Nästan tre miljoner svenskar ska få ny lön – och strejkhoten haglar över landet.

– Det vi kräver är rimligt, säger lokföraren ­Thomas Eriksson, 52.

Avtalsrörelsen är i full gång i Sverige. I går blev avtalet för 350 000 kommunal­arbetare klart – det ­landade på 650 kronor mer i månaden.

– Jag är nöjd med tanke på rådande förhållanden, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Industrin förhandlade fram ett avtal redan före jul – här handlade det om en ­ökning på 572 kronor för den som har en ­månadslön på 22 000 kronor.

Flera branscher har sedan dess följt efter. Men på många håll mullrar ännu stridsropen. Kvinnopotter, satsningar på lågavlönade och fler fasta jobb är några av kraven som skapar konflikt.

”Korta arbetstiden”

Sedan i onsdags är 1 200 plåtslagare och VVS:are i strejk. Största stötestenen är fackförbundet Byggnads krav på kortare ­arbetstid.

– Det är ett hårt och tungt jobb. All bortavaro gör att det är svårt att få ihop familjepusslet. Därför är det här viktigt, säger fackförbundets avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Varsel på SVT

Anställda på Bilprovningen och Sveriges Television har också varslats om strejk från den 9 maj. Något som skulle göra det betydligt svårare att besiktiga bilen och riskera att släcka ner tv-sändningar. Fackförbundet Unionen kräver löneökningar som följer industrin. Däremot har ännu inte något varsel lagts för Seko-fackets 12 000 medlemmar inom tåg- och tunnelbanetrafiken. Men förhandlingarna går trögt.

– Utgångspunkten är 860 kronor mer. Sedan vill vi ha en begränsning av visstids­anställ­ning­arna. De har ökat stort på senare år, säger Sekos avtals­sekreterare Sven-Olof Hellman.

Kan det bli aktuellt med strejk?

– Ja, om vi inte hittar andra lösningar. Men jag hoppas inte det.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: