Snus påverkar fostrets hjärtfrekvens

Av:  TT TT

EKG-undersökningar visar en signifikant skillnad mellan barn till snusande och rökande mödrar jämfört med kontrollgruppen. Pressbild.
EKG-undersökningar visar en signifikant skillnad mellan barn till snusande och rökande mödrar jämfört med kontrollgruppen. Pressbild.
Emelie Nenonen slutade snusa när hon blev gravid. Här med nio månader gamla dottern Alice Nenonen.
Emelie Nenonen slutade snusa när hon blev gravid. Här med nio månader gamla dottern Alice Nenonen.

Snusning under graviditeten kan påverka fostrets hjärtfrekvens, visar en ny studie. Samma förändring syns vid plötslig spädbarnsdöd.

– Man vet att man inte ska röka, men vi måste informera om riskerna med snusning också, säger Felicia Nordenstam på Karolinska Universitetssjukhuset.

I en studie från 2017 har forskare följt 55 kvinnor under hela graviditeten. EKG-undersökningar på barnen visar att variationer i hjärtfrekvenser på barn till snusare respektive icke snusare skiljer sig åt.

– Just den här störningen ser man också hos många barn som drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Det verkar hänga ihop, säger Felicia Nordenstam, en av de som utfört studien.

Några av kvinnorna snusade under hela graviditeten, andra slutade redan före vecka tio. Felicia Nordenstam berättar att båda grupperna skiljde sig från de nikotinfria.

– Det räcker alltså inte bara med att barnmorskan säger åt en när man väl blivit gravid – man ska helst ha slutat redan innan.

Allt fler kvinnor snusar

Samtidigt visar statistik från Socialstyrelsen att allt fler kvinnor fortsätter att snusa under hela graviditeten. Under en tioårsperiod, 2007–2016, har antalet kvinnor som snusar i graviditetsvecka 30–32 mer än fördubblats.

En av de mammor som lyckats sluta snusa är Emelie Nenonen. Efter flera försök var det först när plusstrecket visades på graviditetsstickan som hon bestämde sig.

– Jag var van att snusa en dosa per dag, så det var så jäkla jobbigt, säger hon.

– Hade jag inte blivit gravid hade det nog varit ännu svårare.

När hon väl bestämt sig slängde hon den sista dosan, tuggade tuggummi, och satte ingefära under läppen.

– Sedan skrev jag ner allt det dåliga. Jag räknade ut hur mycket pengar jag skulle spara för att motivera mig. Det var viktigt att ha ett mål.

Hon kände inte till någon forskning kring snusning och graviditet, men säger att om hon haft sådan kunskap hade det troligtvis stärkt hennes motivation ytterligare.

Partnern har ansvar

Biträdande överläkare Felicia Nordenstam lyfter fram behovet av att informera.

– Vi ska inte skuldbelägga några blivande mödrar på något sätt. Däremot är det viktigt att de får rätt information, så att de kan få svar på sina frågor och få rätt råd, säger hon.

Enligt Nordenstam är det också viktigt att partnern till blivande mödrar också tar ansvar.

– Vi har noterat att mammor blir mer sugna på att snusa när de ser att partnern gör det. Så att om partnern också ger upp snuset i samband med graviditeten så är det till stor hjälp.

Publisert: