Nyheter

Skrek på björnen – räddade sina barn

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Djuret stod bara tre meter från Bengt-Görans döttrar

”KUNDE GÅTT RIKTIGT ILLA”  Här är björnen som stod bakom Bengt-Görans hus och tittade på döttrarna.
”KUNDE GÅTT RIKTIGT ILLA” Här är björnen som stod bakom Bengt-Görans hus och tittade på döttrarna.

Plötsligt stod den full­vuxna björnen bara tre meter från Bengt-Göran Niskas döttrar.

Då rusade han fram och handlade på ren ­instinkt.

– Jag gick emot den och vrålade ett avgrundsvrål.

Hjälte Bengt-Göran Niska vrålade – då gick björnen i väg. Foto

Björndramat inträffade i söndags i närheten av Aareavaara, norr om Pajala. Bengt-Göran Niska, 43, stod inne i vardagsrummet och dammsög när ena dottern sprang in och ropade att en björn stod på gården.

– Jag såg i hennes ögon att det var på allvar. Vi sprang ut och jag såg mina andra två döttrar plus deras kompis. Den närmaste tjejen var bara tre meter från björnen, säger Bengt-Göran.

Fullt fokus

Scenen som mötte ­honom på baksidan av ­huset kommer han aldrig glömma.

– Björnen stod precis vid lekstugan och hade fokus på flickorna. Den var fullvuxen och det såg riktigt otäckt ut.

Han tänkte direkt att han måste få björnen att flytta blicken.

– Jag gick emot den och vrålade ett avgrundsvrål. Björnen ställde sig upp och tittade på mig. Jag vrålade igen och björnen började stappla på bakbenen, säger han.

Medan Bengt-Göran skrek för full hals närmade han sig björnen, till slut stod han tio meter från djuret. Efter några långa sekunder gav björnen upp och lufsade tillbaka in i skogen.

Stod stilla

Flickorna – 6, 8 och 9 år gamla – stod helt stilla medan dramat pågick. Efteråt berättade de för Bengt-Göran att de trodde att någon hade klätt ut sig till en björn för att skrämma dem.

– När de förstod att det var på riktigt blev de riktigt rädda. De två äldsta har fortfarande rejäl björn­frossa, den yngsta förstod nog inte riktigt hur allvarlig situationen var, säger han.

Senare visade det sig att björnen fortsatt in på en granntomt innan den återvände in i skogen. Bengt-Göran har visserligen stött på björn tidigare, men aldrig så nära inpå huset.

Har svårt att sova

– Vi bor precis vid slutet av byn, väster om oss är det en och en halv mils vildmark. Förmodligen var björnreviret fullt så att den sökte sig ut till byarna.

Flickorna mår efter omständigheterna bra. Bengt-Göran hade svårt att sova på söndagskvällen, men är oerhört lättad över att han handlade som han gjorde.

– Jag vet inte om jag gjorde rätt. Jag tänkte bara på flickorna, gick på ren instinkt och var full av adrenalin. Med facit i hand kunde det ha gått riktigt illa, säger han.

Så gör du om du möter en björn

1 Låt björnen veta att du är där. Prata lite med den som man gör med en stor hund, i ett vanligt och vänligt tonläge, hosta till eller harkla dig lite grann. Hör den dig inte, så klappa lite lätt i händerna.

2 Gå sakta bakåt utan att vända dig om. Gå inte närmare.

3 Spring inte, björnar springer mycket fortare. Klättra inte upp i ett träd – det gör björnar också, både snabbare och effektivare. Följer björnen nyfiket efter, släpp då några av dina tillhörigheter på marken, en efter en, till ­exempel klädesplagg. Då stannar den ofta en lång stund för att lukta och undersöka.

Källa: Viltskadecenters broschyr ”Om du möter en björn”.

Tidigare björnattacker

Oktober 2007

Arnulf Ranung hade åkt med jaktlaget till stugan i Valsjöby. När laget skulle samlas på morgonen var han försvunnen. Senare hittades han död tio meter från stugan. En björn hade slagit ihjäl honom och grävt ner hans kropp i jorden.

Det var andra gången på över 100 år som en människa dödats av en björn.

November 2008

Magnus Wallin, 39, stod på älgpass vid Storvattnet väster om Kramfors när en björn kom dundrande ur skogen. Björnen bet tag i Magnus ben, som till slut kunde rädda sig själv efter att flera gånger ha huggit bamsingen med sin kniv.

Jaktkompisen Lennart Östberg kunde till slut döda björnen med flera skott.

Mars 2011

Olle, 12, attackerades av en björn efter att han och hans vänner kommit för nära ett ide när de åkte skidor i Funäsdalen. Björnen hade slitit tag i Olle som skadade benet innan kamraterna räddade ­honom.

Efteråt vädjade Olle för björnens liv.

– Det var inte björnens fel att vi körde på idet, sa han till Aftonbladet.

November 2011

Nils Molund, 30, var ute med jakt­laget i närheten av Valsjöby när han plötsligt stod öga mot öga med en björn. Björnen gick till attack och Nils lyckades i panik fyra av ett skott som fällde björnen. Han klarade sig utan fysiska skador.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: