Var femte ungdom sexposerar på nätet

avNiklas Eriksson

NYHETER

Var femte ung har poserat sexuellt på internet – åtta procent så att vem som helst kan se.

Och elva procent av flickorna för att de känt sig tvingade.

Ungdomsbarometern visar att många unga visar upp sig sexuellt på nätet på bilder eller i rörlig film, skriver Dagens Nyheter. En av fem (18 procent) i åldern 15 till 24 har gjort det visar undersökningen som gjorts på uppdrag av försäkringsbolaget IF.

För okända

Åtta procent av ungdomarna har gjort det offentligt så att alla kan se. Medan majoriteten av dem som poserat på ett sexuellt sätt gjort det privat för någon de känner visar undersökningen som presenteras i DN. 41 procent har gjort det privat men för någon de inte känner.

Mer än var femte ungdom som gjort det säger att de gjort det för att få bekräftelse på sitt utseende.

Elva procent har känt tvång

– Bekräftelse i sig är inte dåligt, men det är däremot inte bra om man blir väldigt beroende av det och gör vad som helst för att få bekräftelse, säger psykologen Ingrid Gråberg till Dagens Nyheter.

Över hälften, 55 procent, säger att de gjort det för att det kändes kul eller spännande. Men för elva procent av tjejerna har de känt någon form av tvång, skriver DN.

”Skrämmande”

– Det är förstås skrämmande. Självkänsla är väl en del i det hela. Det finns naturligtvis inte ett svar som gäller alla, men en önskan om att vara populär finns nog hos de flesta och det är inget nytt fenomen. Det kan hända att man gör saker man egentligen inte vill för att bli det, säger Ingrid Gråberg till DN.