”Totalt olämpligt att heta Estelle”

Publicerad 2012-02-24

Prinsessan ska heta Estelle Silvia Ewa Mary.

– Totalt oväntat och mycket olämpligt, säger Herman Lindqvist. 

Den nya prinsessan har precis fått sitt namn.

– Det är totalt oväntat och mycket olämpligt att en svensk framtida drottning heter Estelle. Det är helt emot all tradition och erfarenhet. Den enda Estelle ur kungahusets historia var inte en svensk, utan en amerikansk miljonärsdotter som var gift med Folke Bernadotte. Vad jag förstår har kronprinsessan aldrig träffat henne, säger Herman Lindqvist till Aftonbladet.

I Aftonbladets live-sändning fortsatte författaren att förfasa sig:

– Det låter som en nattklubbsdrottning. Det är helt emot svenska traditioner.

Herman Lindqvist hör till kronprinsessan Victorias förtrogna, han har bland annat varit hennes privatlärare i historia och skrivit en bok om henne. Namndiskussioner har de dock inte fört, berättar han.

"Utslätar monarkin"

Herman Lindqvist säger sig ha förståelse för att kronprinsessparet valt namnet för att de "väl tycker om det".

– Men det här är på vägen att utsläta hela monarkin. Estelle är inte ett lämpligt namn för en framtida svensk regent och drottning.

De övriga namnen ger han inte heller mycket för.

– Det är inget fel på Ewa, men det är inte heller ett kungligt namn. Mary förstår jag inte heller, det svenska namnet är Maria.
Dina uttalanden har väckt starka reaktioner?

– Jag bor i Frankrike, jag är en fristående författare, inte anställd av någon. Jag säger vad jag vill! Folk i Sverige är så fruktansvärt fega att de inte vågar ha en åsikt.

Hur tror du att kungafamiljen reagerar på dina uttalanden?

– Om någon inte tycker om mig så är det deras sak. Det viktigaste i det här är att Victoria och Daniel är en del av historien och de har ett ansvar att förvalta. Självklart ska man modernisera, men inte bryta traditioner.