Tar striden mot Borg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Magdalena Andersson blir Löfvens nya radarpartner

Utmanare Magdalena Andersson kommer senast från jobbet som överdirektör på Skatteverket. Nu blir hon ny skuggfinansminister för S.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Utmanare Magdalena Andersson kommer senast från jobbet som överdirektör på Skatteverket. Nu blir hon ny skuggfinansminister för S.

Förväntningarna på henne är skyhöga.

Doldisen Magdalena ­Andersson hyllas som ­Stefan Löfvens bästa ­rekrytering hittills.

Nu ska Socialdemokraternas nya skuggfinansminister ta fajten mot Sveriges populäraste politiker – Anders Borg.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Utmanas Magdalena Andersson utlovar framför allt bättre jobbpolitik än finansminister Anders Borg.

Mycket ljus föll på Magdalena Andersson när Stefan Löfven i går presenterade sitt nya lag. Hon tar över på posten som ekonomisk ­talesperson efter Tommy Waidelich.

Skrällrekryteringen kommer från jobbet som överdirektör på Skatteverket. Magdalena Andersson är okänd för den stora allmänheten, men har tidigare haft tunga S-roller i bakgrunden, bland annat som statssekreterare.

Populäraste ministern

Stefan Löfven, och flera andra tunga socialdemokrater, prisade den nya parhästen – framför allt för hennes tunga utbildning i ekonomi.

– Hon har en gedigen ­meritförteckning. Jag är väldigt glad att jag lyckats ­rekrytera henne, säger ­S-ledaren.

Nu blir Andersson den som ska utmana finansminister Anders Borg (M), som enligt svenska folket i Aftonbladet/Sifo är Sveriges duktigaste minister. Dessutom prisades han av ­Financial ­Times som den bästa europeiska finansministern 2011.

Men Löfvens nya radarpartner ser fram emot att ta matchen.

– Jag kommer ha en bättre politik än Borg, kommer in med mycket ny energi och är väldigt sugen och intresserad av nya intressanta förslag för framtiden, säger hon.

”Han bara smetar”

Hon hyllade finansministern för att han hållit ordning på de svenska finanserna men menade att Borg misslyckats fullständigt med jobbpolitiken.

– Han har bara smetar ut skattesänkningar generellt bland ungdomar och krogar och hoppats att det ska ge jobb. Då är det mycket smartare att satsa resurserna ­direkt till dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger hon.

Magdalena Andersson, som på fritiden älskar att klättra, blir den fjärde socialdemokraten som ska försöka spöa Anders Borg i de ekonomiska frågorna sedan alliansen vann valet 2006.

Eftersom hon precis som Stefan Löfven inte sitter i riksdagen, får hon möta sin huvudmotståndare på annan plats.

I riksdagen blir det Fredrik Olovsson, ny gruppledare i finansutskottet, som får ta fajten i hennes ställe.

SÅ SLUTAR MATCHEN I MATCHEN – ANDERSSON VS BORG

UTBILDNING:

Andersson

Har en mycket gedigen studiebakgrund. Efter civilekonomexamen vid Handelshögskolan läste hon en forskarutbildning med ­inriktning på nationalekonomi. Hon har dessutom studerat ­både i Wien och på Harvard i USA.

Borg

Läste statskunskap, ekonomisk historia och filosofi på Uppsala universitet 1988–1991 och läste en forskar­utbildning i Stockholm. Har dock inte läst vid utländska toppuniversitet som Magdalena Andersson.

POLITISK TYNGD:

Andersson

Har aldrig arbetat som politiker. Men hon har länge verkat i det dolda och innehaft tunga poster i S.

Borg

Var politisk sakkunnig under Carl Bildt i början av 90-talet men lämnade därefter politiken. Återvände 2002 när han värvades som chefsekonom i M. Sedan 2006 är han en mäkta populär finansminister.

POPULARITET:

Andersson

Den nya skuggfinans­ministern är okänd för stora massan. Men hon hyllas unisont av sin ­partiledare och en rad tunga S-profiler nu när hon valt att återvända till politiken.

Borg

Får oftast högst betyg av alla ministrar av allmänheten. Ses som trovärdig, kunnig och ansvarsfull. På sistone har han dock, precis som övriga i regeringen, beskyllts för att sakna idéer.

FRAMTONING:

Andersson

En självsäker person som inte ser ut som en nidbild av den klassiska sossen. Där Löfven är man, från landet och gammal svetsare är hon kvinna, bor i Nacka och har en tung akademisk bakgrund. Hur hon kommer att fungera i ­debatter är det dock få som vet.

Borg

Den hästsvansprydde ­Katrineholmsbon är som bäst när han får stå och prata siffror och diagram. Han är också en bra, om än inte lysande, debattör. Anses som mer lättsam än Fredrik Reinfeldt.

Totalt:

MAGDALENA ANDERSSON 12

Totalt:

ANDERS BORG 16

✓ Det är Magdalena

Ålder: 45. Familj: Gift med Richard. Har barnen Björn, 12, och Saga, 10. Bor: Nacka.

Inkomst: Hade 90 000 kr/månaden på Skatteverket. Ska enligt uppgifter till ­Aftonbladet få något liknande i sin nya roll. Gör på fritiden: Klättrar mycket.

✓ Det är Anders

Ålder: 44. Familj: Gift med Sanna. Har sonen Ludvig, 14, och tvillingarna Hanna och ­Sarah, 10. Bor: Katrineholm. ­Inkomst: 114 000 kr/månaden. Gör på fritiden: Jagar gärna.

Publicerad: