”Det är en kropp”

Uppdaterad 2013-11-01 | Publicerad 2012-04-15

Fynd i skogen tros vara Marina, 31

Här kan gåtan kring Marina ­Johanssons försvinnande få sin lösning.

På några timmar tros en ideell förening ha gjort vad polisen inte lyckats med på två år:

Hittat hennes kvarlevor.

– Det var ett stort paket, och i det syntes vad som såg ut som en människa, säger Peder Schillerström på Missing People.

Kroppen som hittades djupt inne i skogen i Spekeröd utanför Stenungsund tros tillhöra den saknade Marina Johansson, 31, som försvann i juli 2010.

Polisen är säker – det rör sig inte om någon som gått vilse och omkommit.

– Nej, det är helt uteslutet. En människokropp är funnen. Men vi har flera personer som är anmälda saknade, säger Thord Haraldsson, chef på länskriminalen i Västra Götaland, när Aftonbladet träffar honom på en lerig skogsväg i området sent i går kväll.

Hittade ett paket

Polisen fick larmet strax efter klockan 15 i går.

Då hade en skallgångskedja från ideella organisationen Missing People hittat en kropp vid Nedre Långevattnet, mindre än en mil från Marina Johanssons bostad.

– Vi hittade ett ”paket” i skogen. Det är en bädd­madrass eller något sådant, inslaget i plast invirat i rep. Paketet är stort nog att rymma en människa, säger Missing Peoples operative ledare, Peder Schillerström.

Han tillägger:

– Det låg dolt under nedhuggna granar.

Paketet öppnades delvis, för att kontrolleras.

– Och en sjukvårdskunnig person bedömde att det hon såg var en människas ryggrad, säger Peder Schillerström.

Hittade skelettdelar

I förundersökningen framgår att originalbäddmadrassen från sängen i hemmet där Marina av allt att döma sköts till döds saknas – vilket är ytterligare ett tecken på att det är hennes kropp som återfunnits.

– Jag kan inte lämna några detaljer, men det är intressanta fynd som gjorts, det kan jag säga, säger Thord Haraldsson.

En stund innan fyndet gjordes djupt inne i skogen hade organisationens dykare hittat kläder och delar av ett skelett i sjön Härsvatten några kilometer bort.

Vid 22-tiden är teknikerna klara vid sjön. I mörkret för de bort föremål i en svart plastsäck.

– Vissa saker har hittats. Klädesplagg – men det här är en badplats. Och några benrester, men inget tyder på att det skulle vara en människa, ­säger Thord Haraldsson.

Platsen där kläderna och benresterna hittades har ­förekommit i utredningen. Den tidigare misstänkte ­expojkvännen berättade att han en gång provskjutit en pistol där.

Vid den undersökning med vapenhundar polisen då gjorde av platsen hittade man flera patronhylsor.

Men man sökte aldrig i sjön. Däremot sökte man med likhundar i flera intill­liggande sjöar.

Avbröt samtalet

Aftonbladet var i går i kontakt med Marinas 38-årige expojkvän, som åtalats och friats för mord på Marina. När han får höra vad samtalet gäller lägger han på luren.

Ett tungt skäl till de friande domarna i både tingsrätten och hovrätten var att kroppen saknades och att åklagaren därmed inte kunde bevisa att Marina har mördats. Om det visar sig att det är hennes kropp som hittats kan fallet komma att prövas igen.