Här plattas Gingrich till av Romney

Romney kan ha säkrat vinsten i Florida

MIAMI. Newt Gingrich sökte vapenvila med Mitt Romney i nattens debatt i Jacksonville.

Som svar fick han ännu en skur attacker av en Mitt Romney med vassare huggtänder än någonsin tidigare.

Där kan den förra talmannen mycket väl ha förlorat det livsviktiga valet i Florida.

Det var när Rick Santorum en bit in i den nittonde (!) republikanska primärvalsdebatten hade tröttnat på det personliga käbblet mellan Newt Gingrich och Mitt Romney och lätt sarkastiskt föreslog en diskussion om de viktiga frågorna istället som Gingrich plötsligt föreföll villig att lägga ner vapnen.

– Ja, jag håller med. Låt oss ha en vapenvila, svarade den förre talmannen.

Men det hade han inget för.

Oväntad defensiv Gingrich

Romney replikerade att det vore trevligt om huvudopponenten åtminstone vågade försvara de negativa attacker han formulerar under sina valmöten.

– Jaha, suckade Gingrich, om det är det du vill så...

Sedan tog grälet fart igen.

Det var en för aftonen signifikativ episod. Gingrich var oväntat defensiv och lyckades aldrig få in bredsidor av den sort med vilka han vände opinionen i South Carolina, trots nya försök att angripa både media och ”eliten” i Washington och New York. Istället gick Romney, betydligt mer aggressiv och temperamentsfull än tidigare, på offensiven och gjorde Gingrich mer eller mindre svarslös i ordväxlingar både om illegal invandring och framförallt den förre talmannens konsultroll hos skandaliserade bolåneinstitutet Freddie Mac.

”Du behöver inte bli arg”

Den enda gången Romney själv vacklade var när Santorum – kvällen igenom i lysande debattform – angrep honom för den påstått Obama-färgade hälsovårdsplan han lanserade som guvernör i Massachusetts.

– Du behöver inte bli arg, försvarade sig Romney och lät för ett ögonblick nästan rädd.

Men det har sannolikt marginell betydelse. Mitt Romney kan mycket väl ha säkrat sin vinst i Florida genom att platta till Gingrich så övertygande. Han fick ett lyft i opinionsmätningarna redan efter den förra debatten, i måndags, och det skulle förvåna om den trenden inte fortsätter i morgon.

Värst av allt för Gingrich:

Inga fler debatter ska utkämpas innan Floridas republikaner går och röstar på tisdag, så hans chanser till grandios South Carolina-comeback är mycket små.

Därmed kanske också hans chanser att någonsin nå nomineringen...

Har gett upp Florida

Ron Paul, slutligen, briljerade med både humor och gedigna argument om exempelvis ekonomi och Kuba – som han som ende debattör hade modet att stå upp i självaste Florida och beskriva som inget som ett obefintligt mot USA.

Inte heller det lär dock spela någon roll. Liberatarianen har för länge sedan gett upp Florida och fokuserar istället på de kommande nomineringsvalen i Maine och Nevada.

Publisert: