”Man har gjort bedrägerierna till en affärsrörelse”

NYHETER

”Falska barnbarnen” ställdes inför rätta – stal 1,7 miljoner kronor

1 av 3 | Foto: FALSKA BARNBARN De misstänkta männen utgav sig för att vara offrens barnbarn – och stal över en miljon kronor.

HUDIKSVALL. De två männen, 45 och 47 år, letade fram uppgifter om åldringar under sina bedrägeriturnéer.

Genom att utge sig för att vara deras barnbarn lurade de av de gamla kontanter och värdesaker till ett värde av 1,7 miljoner kronor.

– Det är så oerhört utstuderat. Man har gjort bedrägerierna till en affärsrörelse, säger kammaråklagare Christer Sammens.

När de två männen, 45 och 47 år gamla, ställdes inför rätta misstänkta för bedrägeribrott mot 137 brottsoffer.

– De är illa berörda, de skäms och kan inte förstå vad som hänt. De har varit angelägna om att hjälpa till, säger målsägandebiträde Carina Abrahamsson.

De tilltalade männen nekade de till det mesta som åklagaren lade fram som bevisning.

”Jobbade som mattförsäljare”

De säger att de jobbat som mattförsäljare och därför ska ha befunnit sig på alla de orter som omfattas av åtalet. Åklagaren däremot tycker att det är styrkt att männen gjort 18 resor där syftet och deras huvudförsörjning varit att lura äldre.

Efter att åldringsrånen ökat kraftigt i början av 2011 hade polisen spaning på en av männen. I mars samma år fångades han på en övervakningskamera när han köpte kontantkort på en bensinstation.

– Polisen stoppade dem när de hade spanat på dem ett tag och bilen beslagtogs, säger han.

Hittade 30 000 i kontanter

– I bilen hittades bland annat 14 mobilladdare, en surfplatta  som kan bindas till internetsökningar där äldre mellan 80 och 100 år sökts fram.

I bilen hittades också 30 000 i kontanter som hade gömts bakom en list. I en av de tilltalade strumpor hittades ytterligare 30 000. Totalt tros det vara de 60 000 som stulits från en äldre man i Västerbotten.

Pengarna hade han sparat till sin begravning och när en av männen kom förbi för att hämta pengarna tog han en bild på honom.

Medger inblandning

Det är 45-åringen iförd keps och det brottet var också det enda som båda männen medgav inblandning i.

– Det är ett likartat agerande i alla fall. Det är så oerhört utstuderat när det riktas mot gamla människor. Man har gjort det till en affärsrörelse, säger Christer Sammens.