Turister kissar i arkitekthandfatet

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Øystein Fossum/Avisa Romsdal
Busslaster med turister tömmer blåsan i det arkitektdesignade handfatet - nu har norrmännen fått nog.

Besökarna möts av ett toppmodernt arkitektdesignat handfat - men låter helt andra kranar rinna ner i vasken.

Nu rasar norrmännen mot turister längs den populära Trollstigen.

– Det står hela busslaster och kissar i handfatet, säger driftansvarige Edmund Meyer.

Trollstigen är ett av de populäraste, och mest spektakulära resmålen i Norge. I somras öppnade en ny toppmodern anläggning längs bergsvägen - som skulle kunna möta trycket från alla världens kissnödiga turister. Herrtoaletten förgylldes med ett arkitektritat handfat i trä - men höjden på "rännan" har fått besökarna att uträtta helt andra behov än att tvätta händerna.

Turister är problemet

Busslaster av turister som kissar i det arkitektdesignade handfatet gick i somras helt över styr. För att få besökarna att uträtta sina behov i toaletterna i stället har de ansvariga tvingats sätta upp stora lappar med uppmaningen "kissa inte här".

– Vi provocerar kanske lite med skyltningen men vi är så trötta på att det är kiss i handfatet. Det är först och främst utländska turister som är problemet, säger Edmund Meyer, till VG.

Klagomålen har strömmat in

Resultatet av skyltningen har haft en dämpande effekt på flödet, menar Meyer.

– Vi får självklart klagomål från andra som använder handfatet när det står hela busslaster och kissar där de ska tvätta händerna. Men skyltningen har haft en omedelbar och positiv effekt. Problemet med kissande i handfatet är mycket mindre efter vi har hängt upp skyltarna, säger han till VG.

Nästan 600 000 människor kör varje sommar längs den populära Trollstigen. Problemet med kissandet i handfatet, ska trots förbättring, nu utvärderas inför nästa sommar.

Publicerad: