Tomhylsa kan vara spår i mordutredning

1 av 3 | Foto: Bilden är tagen vid ett tidigare tillfället i utredningen.
NYHETER

Marina Johanssons mördare går fortfarande fri.

Nu kan brottet vara ett steg närmare att klaras upp.

I helgen hittades en tomhylsa i en sjö där Missing People sökt mordvapnet.

Marina Johansson, 31, anmäldes försvunnen i augusti 2010, men inte förrän i april i år hittades hennes kropp i Svartedalens naturreservat, en halvmil från Spekeröd.

Organisation söker mordvapnet

En rättsmedicinsk undersökning har visat att hon sköts i huvudet på mycket nära håll. Kulan fastnade i en väggpanel i hennes bostad – men mordvapnet har inte hittats.

Organisationen Missing People tog hjälp av dykare redan förra helgen för att dyka efter vapnet, men då gjordes inget fynd.

Under veckan har dykningarna fortsatt i fyra sjöar nära Marina Johanssons bostad.

– Två av killarna har varit väldigt enträgna och har varit ute och dykt nästan varje dag, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande i föreningen.

Hittades på botten

I söndags gav en metalldetektor utslag på botten av sjön Ålevattnet, någon kilometer från Marina Johanssons bostad.

– Det är hittat en tomhylsa, det är en 9 millimeter. Det var väldigt dyigt på botten så de hade fått gräva efter den, säger Jessicka Kangasniemi.

Fyndet har lämnats över till polisen och kan ha koppling till mordet på Marina Johansson.

– Vi har tagit emot en tomhylsa från Missing people. Än vet vi inte om den har någon koppling till något av våra ärenden, men våra tekniker ska titta på den. Eventuellt går den vidare till SKL för analys, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Fortsätter dyka

Marina Johanssons 38-årige exsambo åtalades förra året för mordet, men friades av både tingsrätt och hovrätt. Teknisk bevisning har saknats.

Enligt åtalet mot exsambon mördades Marina Johansson med en gammal ärvd 9 millimeter belgisk pistol. Den förvarades i en låda under sängen i källaren, där han fortfarande bodde när hon försvann.

– Det är klart att man hoppas att det är en tomhylsa efter just det vapnet, men det kan ju lika gärna vara från något annat, säger Jessicka Kangasniemi.

Hon hoppas att mordvapnet också kan hittas.

– Vi har inte tagit något beslut i hur vi ska gå vidare nu, men de här dykarna fortsätter att dyka. De vill väldigt gärna hitta mordvapnet. Det är klart att man hoppas att det hittas efter så mycket tid som lagt ner.

Organisationen hittade kroppen

Det var också Missing People som hittade Marina Johanssons kropp i mitten av april.

Som Aftonbladet tidigare berättat har åklagarna har fram till mitten av april nästa år på sig för att få till stånd en resning.

– Vi behöver ett avtryck som knyter den skyldige till platsen där Marina hittades, har Per-Åke Kvarnström tidigare sagt till GP.