Försvunna Barbro, 65, hittad efter fyra dygn

avVictor Friberg

Polisen: "Vi är fruktansvärt glada och stolta"

Efter fyra dagars letande med hundpatruller, helikoptrar och hemvärn hittade polisen till slut Barbro, 65.

Den 65-åriga kvinnan hittades vid gott mod i ett kärr.

– Vi är fruktansvärt glada, men samtidigt har vi bara gjort vårt jobb, säger Ulrika Bergström vid polisen i Kalmar.

Sedan i onsdags har Barbro, 65, varit försvunnen i skogarna utanför Vimmerby i Småland.

I sökandet har så väl hundpatruller som helikoptrar och personal från hemvärnet deltagit. Och när kvinnan hittades på lördagskvällen hjälpte även orienterare till med letandet.

– Det är fruktansvärt skönt att vi har hittat henne. Vi har verkligen fått jättefin hjälp av alla och vi är otroligt glada, säger Ulrika Bergström, informatör vid polisen i Kalmar.

Trodde hon plockade bär

Att Barbro är svårt dement har försvårat polisens sökande.

– Vi har haft kontakt med henne flera gånger via mobiltelefon, men hon har liksom inte förstått att hon har varit vilse. Hon menade att hon bara var ute och plockade bär, säger Ulrika Bergström.

Polisen hittade Barbro strax före klockan nio på lördagskvällen, då de var ute och förberedde morgondagens fortsatta sökningar. Vid ett kärr stannade en patrull till, och när de ropade Barbros namn fick de svar direkt.

– "Här är jag" svarade hon. Hon var väldigt nerkyld och fördes till sjukhus med ambulans, men hon var vid gott mod och talför, säger Ulrika Bergström.

Firade med pizza

Efter det lyckade sökandet firade Kalmarpolisen med pizza.

– Jag pratade med insatschefen och då sa hon att vi skulle köpa pizza. Patrullen som hittade henne har fått i sig lite kaffe också men nu är de ute på jobb igen. Vi är fruktansvärt glada, men samtidigt har vi bara gjort vårt jobb, säger Ulrika Bergström.