Storbritanniens hot fördöms i Sydamerika

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tolv utrikesministrar sluter upp bakom Ecuador efter hotet om stormning

Storbritanniens hot om att storma Ecuadors ambassad fördöms.

Efter en kort överläggning sluter Sydamerikas tolv utrikesministrar upp bakom Ecuador.

Däremot är de splittrade till grannlandets beslut om att bevilja Julian Assange asyl.

Sydamerika sluter nu upp bakom Ecuador efter att Storbritannien hotat att storma Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange gömmer sig.
Sydamerika sluter nu upp bakom Ecuador efter att Storbritannien hotat att storma Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange gömmer sig.

Nu blandar sig den sydamerikanska samarbetsorganisationen Unsaur in i krisen som uppstått mellan Quito och London. I går samlades organisationens tolv utrikesministrar till ett blixtsnabbt möte i Ecuadors största stad Guayaquil.

Efter 20 minuters överläggningar uttryckte de ett unisont solidariskt stöd med Ecuador och uppmanade parterna att ”föra en dialog och försöka hitta en lösnings om båda parter accepterar”.

Oeniga kring asylbeslut

Samtidigt är de sydamerikanska länderna oeniga kring Ecuadors beslut att bevilja Assange asyl. Medan de vänsterorienterade Cuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua och Argentinas regeringar uttryckt fullt stöd för beslutet, har Brasilien, Colombia, Peru, Mexiko och Chile inte tagit ståndpunkt.

I över två månader har den våldtäktsmisstänkte och omstridde Wikileaksgrundaren Julian Assange, 41, sökt skydd på Ecuadors ambassad. Tar han ett enda steg utanför Ecuadors ambassad i London så grips han och utlämnas till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt. Men eftersom varken Storbritannien eller Sverige kan garantera att han inte lämnas vidare till USA beviljades han asyl i Ecuador i förra veckan.

Storbritannien tröttnat

Men Storbritannien har tröttnat på Assanges katt-och-råtta-lek och hotar att storma ambassaden för att få ut honom, så att han kan ställas inför rätta i Sverige.

– Enligt brittisk lag kan vi med en veckas varsel ta oss in i lokalerna. Ambassaden kommer då inte längre att ha diplomatiskt skydd, sa en talesman för Storbritanniens utrikesdepartement i förra veckan.

Försöker få Assange ur landet

Samtidigt försöker Ecuador hitta ett sätt att få ut Assange ur landet utan att han grips.

Om brittisk polis kan gripa Assange gäller ska han överlämnas till Sverige inom tio dagar. Transporten ska skötas av den svenska Kriminalvården och förhör kan ske före eller efter häktesförhandlingen.

Publicerad: