Sagt om Armstrong

NYHETER

Många uttryckte sin sorg över Neil Armstrongs död:

”Neil var bland de största av amerikanska hjältar, inte bara av sin egen tid utan genom alla tider. När han och hans besättning lyfte ombord på Apollo 11 1969 bar de med sig en hel nations ambitioner. De gav sig ut för att visa världen att den amerikanska andan kan se bortom det som ses som det ofattbara. Att med tillräckligt med motivation och uppfinningsrikedom är allt möjligt. Och när Neil satte sin fot på månens yta för första gången levererade han ett ögonblick av mänsklig bedrift som aldrig kommer att glömmas” säger president Barack Obama.

”När jag tänker på Neil, tänker jag på någon som var tillräckligt motiverad att för vårat land våga göra något stort” säger John Glenn, första amerikanen i omloppsbana runt jorden och nära vän till Armstrong.

"Jag är ledsen. Neil Armstrong, först på månen, en fantastisk astronaut och människa har gått ur tiden. Jag var väldigt imponerad de gånger jag träffade honom" twittrar Sveriges första människa i rymden Christer Fuglesang.

”Vi minns hans gigantiska steg för mänskligheten. Nu har han tagit sitt sista steg” twittrade utrikesminister Carl Bildt.

”Jag är bedrövad att höra om Neil Armstrongs bortgång i dag. Neil och jag tränade tillsammans som tekniska partners men var också goda vänner som för alltid kommer att vara sammanlänkade

genom vårt uppdrag med Apollo 11. När än jag tittar på månen påminns jag om ögonblicket för över fyra decennier sedan när jag insåg att även fast vi var längre från jorden än två människor någonsin hade varit, var vi inte ensamma. Praktiskt taget hela världen gjorde den minnesvärda resan med oss. Jag vet att jag delar sorgen över att ha förlorat en verklig amerikansk hjälte och den bästa pilot jag känner med miljoner människor. Min vän Neil tog det lilla steget för en människa men ett jättekliv som förändrade världen och för alltid kommer att vara känt som en milstolpe i mänsklighetens historia” säger jordens andra man på månen Buzz Aldrin i ett uttalande.

”Vila i frid Neil Armstrong. Tack för all, dina uppoffringar, dina bedrifter och din inspiration. Vi ska försöka att fortsätta att bära vidare ditt arv” säger Bobak Ferdowsi, flygledare för det pågående Mars Curiosity-uppdraget.

”Vila i frid Neil Armstrong. Min första inspiration till att försöka göra rymdresor tillgängliga för alla. En hjälte för alla som tittar mot stjärnorna och drömmer” twittrar miljardären och rymdpionjären Richard Branson.