Nyheter

Gunde fortfarande mystiskt sjuk

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Har känt andnöd – i snart fyra månader

Gunde Svan är orolig för sin hälsa: ”Snuva och hosta kan jag stå ut med. Men det här trycket över bröstet, det känns konstigt.”
Gunde Svan är orolig för sin hälsa: ”Snuva och hosta kan jag stå ut med. Men det här trycket över bröstet, det känns konstigt.”

Han har ett tryck över bröstet och orkar knappt kratta löv.

Efter 15 veckors sjukdom börjar Gunde Svan, 49, bli orolig.

– Det värsta är att inte veta vad det är, säger han.

Mager, orkeslös och andfådd. Det är långt ifrån vad man förknippar med skidlegendaren Gunde Svan. Men under snart fyra månader har han fått kämpa för att klara minsta vardagssyssla.

”Konstigt tryck över bröstet”

Han har fått tre penicillinkurer, men inget hjälper. Varje morgon vaknar han med slem i hals och näsa, och hostar sig upp ur sängen. Känslan av andnöd är ångestframkallande.

– Snuva och hosta kan jag stå ut med. Men det här trycket över bröstet, det känns konstigt. Jag brukar ju känna min kropp, hur den funkar, bra annars. Nu känns det som om jag bara andas med en liten del av lungorna, säger Gunde Svan.

Det var i slutet av juli som han plötsligt insjuknade. Meningen var att han skulle vara en av deltagarna i SVT-programmet Mästarnas mästare, och en virusinfektion brukar normalt gå över inom sex veckor. Det gjorde Gunde Svan stressad.

Ställde in Mästarnas mästare

– När jag träffade den ansvariga läkaren som skulle närvara i programmet i september hade jag redan varit sjuk sex veckor. Han sa "det här kan du glömma".

Inför programmet hade han avbokat allt i kalendern och tränat hårt.

– Jag hade sett fram emot det. Men med läkarens besked var det bara att slappna av.

Redan då sa Gunde Svan till Aftonbladet:

– Jag har varit orolig för att det har suttit i så länge.

Läkaren gav honom en kur antibiotika som skulle ”bita mot det mesta”, men den hjälpte inte alls. Två ytterligare varianter har inte heller gett resultat.

Ingen vet orsaken

Snart fyra månader efter insjuknandet, är han fortfarande i princip lika dålig.

– Jag tycker över tid att hostan har gett med sig och jag kan ha blivit något bättre. Men jag vet inte om det bara är inbillning.

Ingen vet vad det är som gör Gunde Svan sjuk. Tester har tagits för twar och mykoplasmabakterier, och provsvaren kommer inom ett par veckor. Läkarna tror dock inte att det handlar om mykoplasma.

– De tror inte heller att det är lunginflammation. Då brukar man ha feber, och det har jag inte haft. Det värsta är att inte veta.

Gunde Svan kommer att genomgå ytterligare tester, för olika antikroppar och ska även lungröntgas.

Hostsjuk av cykeltur

En normal, vuxen, otränad man har en syreupptagningsförmåga på runt 3 liter per minut. Elitidrottare kan ha 6 liter per minutUnder höjden av sin karriär uppmätte Gunde Svan enorma 7 liter per minut.

Även sedan han lagt elitskidorna på hyllan, tränar han vanligtvis fem gånger i veckan. Nu orkar han knappt kratta löven.

– Jag har aldrig hållit uppe så här länge någon gång. Musklerna försvinner. Jag var ute och försökte cykla med grabben för ett par veckor sedan, men då hostade jag i två dagar sedan.

Han beskriver hur det tär på familjelivet.

– Du kan ju tänka dig hur jag är. Jag är inte trevlig hemma. Det är inte bra för barnen att inte ha en pappa som är igång.

Dottern, som går skidgymnasium i värmländska Torsby, vill undvika en eventuell smitta.

– Hon vågar inte komma hem, säger Gunde Svan.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert: