Folkets krav: Stoppa dem

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Svenskarna säger nej till att vinster i äldrevården förs utomlands – men politikerna säger ja

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
KRITISERAT Carema Care-drivna Koppargården i Vällingby har kritiserats hårt. I går sa Stockholms stad upp avtalet och ska i stället ta över driften av boendet själva.

Svenskarna säger nej till äldrevård som drivs av riskkapitalbolag med säte i skatteparadis.

Men politikerna har en helt annan uppfattning, visar Aftonbladets granskning.

– Så länge de sköter sig har jag inga synpunkter på vem som äger bolagen, säger riksdagsledamoten Mats Gerdau (M).

De senaste veckorna har grova brister avslöjats på svenska äldreboenden som drivs i privat regi. Störst kritik har Carema Care fått, ett företag som ägs av två riskkapitalbolag, ett med säte i skatteparadiset Jersey.

Får stöd av vänstern

I går meddelade finansborgarrådet Sten Nordin (M) i Stockholm att man bryter avtalet med Carema gällande den skandalomsusade Koppargården i Vällingby. I stället ska nu kommunen gå in och driva hemmet.

Men politiskt är det få som vill förbjuda att riskkapitalbolag driver äldreboenden i Sverige. Aftonbladets granskning visar att det bara är Vänsterpartiet som kräver ett stopp.

– För vår del ska inga aktiebolag få driva äldreomsorg. Vinstintressen leder fel, då är det inte de äldres behov som är det viktiga och enda man ska satsa på, säger Eva Olofsson (V).

Svenska folket håller med Vänsterpartiet. Av de 42 854 läsare som svarade på frågan på aftonbladet.se i går tyckte 92,9 procent att företag med bas utanför EU inte ska få äga eller driva äldrevård i Sverige.

”Rimligt med skatt”

Regeringen presenterade i går sitt åtgärdsprogram för att komma till rätta med problemen. Från och med 1 januari 2013 ska en lag hindra företag från att skicka skattefinansierade vinster utomlands.

– Det ska hindra aggressiva ränteuttag. Vi har ingen synpunkt på vilken typ av ägare som driver en viss typ av bolag. Men däremot ska alla betala rimligt med skatt, säger finansminister Anders Borg (M).

Flera riksdagspartier menar dock att Borgs stopplag är otillräcklig.

– Gör bolagen ett väldigt stort överskott, levererar dålig kvalitet och skattar i Sverige så är det inte bättre för brukarna, säger Lena Hallengren (S) som vill se garantier om att vinsterna går tillbaka till vården.

Lovar utredning

Äldreminister Maria Larsson (KD) lovade i går att Socialstyrelsen nu ska utreda om riskerna för misstag inom vården är större inom äldrehem som drivs i privat regi.

– Regeringen ansvarar självklart för att vi har bra lagstiftning och uppföljning om tillsyn. Men kommunerna har det yttersta ansvaret. De kan inte frisäga sig det genom att anlita privata aktörer.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M):

– Jag har själv rest väldigt mycket i svensk äldreomsorg och i kontrast till det vi hört de senaste dagarna så har jag sett många exempel på bra omsorg. Men det finns exempel på när det inte fungerar och då måste vi självklart ha en uppföljning och kontroll för att se att detta sköts bättre.

Attendo AB

Verksamhet: Erbjuda tjänster och produkter till äldre och funktionshindrade samt annan service-, omsorgs- och vårdverksamhet.

Finns i: Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Ägare: Augustus International (67 procent) i Luxemburg. Resterande delar ägs av Intermediate Capital Group, Varma, Attendos styrelse, ledning och medarbetare. Flera dotterbolag tillkommer.

Vd: Henrik Borelius. Inkomst av tjänst: 3,76 miljoner kronor (2010). Inkomst av kapital: 276 000 kronor.

Ordförande: Hans Larsson. Inkomst av tjänst: 5,53 miljoner kronor (2010). Inkomst av kapital: 189 000 kronor.

Omsättning på offentliga marknaden 2010: 3,5 miljarder kronor.

Anställda: 13 402.

Carema holding AB

Verksamhet: Bolaget skall direkt eller indirekt bedriva verksamhet inom sjuk- och hälsovård, inkluderande äldre- och handikappomsorg.

Finns i: Sverige, Norge och Finland.

Ägare: Carema Holding ägs av riskkaptalbolaget Triton (med moderbolag på Jersey) och amerikanska riskkapitalbolaget KKR, Ambeas ledning äger några få procent. Bolaget såldes 2010 av bland annat 3i för 8,3 miljarder kronor. Flera dotterbolag finns.

Vd: Matti Bergendahl (vice). Inkomst av tjänst: uppgift saknas. Inkomst av kapital: uppgift saknas.

Ordförande: Magnus Lindquist. Inkomst av tjänst: 4,46 miljoner (2010). Inkomst av kapital: 0.

Omsättning på offentliga marknaden: 6,2 miljarder kronor

Anställda: Cirka 10 300.

Aleris holding AB

Verksamhet: Bland annat bedriva sjuk- och hälsovård och omsorg.

Finns i: Sverige, Norge och Danmark.

Ägare: Investor, investmentbolag noterat på Stockholmsbörsen. Investor köpte Aleris av riskkapitalbolaget EQT för 4,4 miljarder kronor sommaren 2010. Flera dotterbolag finns.

Koncernchef, vd Aleris Holding AB: Stanley Brodén. Inkomst av tjänst: 2,47 miljoner kronor (2010) Inkomst av kapital: 0.

Ordförande: Bengt Braun. Inkomst av tjänst: 9,53 miljoner kronor (2010). Inkomst av kapital: 621 000 kronor.

Omsättning på offentliga marknaden: 2,9 miljarder  kronor.

Anställda: Omkring 7 000.