Minst 15 döda i skalv i Italien

Av: Johan Kellman-Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 15 personer har omkommit i en ny jordbävning i norra Italien, nära Parma. Morgonens skalv uppmättes till magnituden 6,0. Denise Janatuinen, 23, befinner sig i området:

– Självklart blev vi rädda.

Denise Janatuinen låg och solade på stranden när jordbävningen inträffade.
Foto: PRIVAT
Denise Janatuinen låg och solade på stranden när jordbävningen inträffade.

Bara tio dagar efter den senaste jordbävningen i norra Italien, nära Parma, drabbades på tisdagsmorgonen samma område igen. Morgonens skalv uppmättes till magnituden 6,0, enligt brittiska BBC.

Jordbävningen inträffade i regionen Emilia, 40 kilometer norr om Bologna och 60 kilometer öster om Parma.

Var på stranden

Enligt den italienska myndigheter har minst 15 personer omkommit. Samtliga dödsfall ska ha inträffat runt om i staden Modena. 

Svenska paret Denise Janatuinen och Mikael Höök befinner sig på semester i området. De låg på stranden när skalvet inträffade.

– Självklart blev vi rädda, även om det här skalvet inte var lika omfattande som det förra. I morgon reser vi hem till Sverige igen, det känns tryggt säger Denise Janatuinen, 23.

”Alla sprang ut”

Mikael Ojala, 48, arbetar veckovis på en motorcykelfabrik ett par mil utanför Bologna. Han satt i ett möte när marken under honom plötsligt började skaka.

– Jag har aldrig upplevt en jordbävning tidigare, så självklart var det obehagligt. När vi insåg att det rörde sig om ett skalv började alla springa ut ur byggnaden. Det varade i ungefär 25 sekunder. Eftersom det uppstod vissa skador på byggnaden fick vi gå hem för dagen, säger Mikael Ojala.

Skalvet ska, enligt uppgifter i de sociala medierna, ha känts över hela norra Italien. Samtalen till larmcentraler har varit så många att de överbelastat telenätet i området. Problem med tågförbindelser har också rapporterats.

Den 20 maj inträffade en annan något mer omfattande jordbävning, i samma område, som då krävde sju människors liv.

Enligt italienska medier har även några av de byggnader i området som då skadades – nu raserats. 

Karin Jörgensen bor i Mirano en bit från Venedig.

– Jag kände av ett nytt skalv vid ett-tiden. Jag tyckte det kändes längre än det förra som varade i 25 sekunder, det här varade i flera minuter, säger Karin Jörgensen.

Publicerad: